Bejött Kozák taktikája, Duda cukkolta a zseniális Hamšíkot

Jól kigondolt taktika, önfeláldozás, hatékonyság és egy világklasszis teljesítmény. Ezek voltak a szlovák siker összetevői az Oroszország elleni Eb-meccsen. Ján Kozák együttese 2:1-re győzött második mérkőzésén, így még van esélye a továbbjutásra.A siker első számú kulcsa a jó taktika volt.

Jól kigondolt taktika, önfeláldozás, hatékonyság és egy világklasszis teljesítmény. Ezek voltak a szlovák siker összetevői az Oroszország elleni Eb-meccsen. Ján Kozák együttese 2:1-re győzött második mérkőzésén, így még van esélye a továbbjutásra.

A siker első számú kulcsa a jó taktika volt. Kozák három helyen is változtatott a walesiek elleni meccshez képest. A középpályán Hrošovský helyett Pečovský, a védelem bal oldalán Švento helyett Hubočan, elöl pedig Ďuriš helyett Duda játszott.

„Hubočan jól ismeri Kokorint, csapattársak voltak a Dinamo Moszkvában, így jól tudta semlegesíteni, pedig nem klasszikus szélső, hanem sokszor középre húzódik. Pečovský jobb a védőmunkában, mint Hrošovský, aki viszont a labdával erősebb. Pečovský munkájának köszönhetően Kuckának és Hamšíknak több tere volt a támadásokra. Duda pedig megtartotta a labdát, és meg tudott lógni a védők elől. Ez volt a taktikánk, és szerencsére be is jött” – indokolta a változtatásokat Kozák.

Duda feláldozta magát

Duda elképesztő futómennyiségével a szlovákok egyik legjobbja volt, 67 perc alatt több mint kilenc kilométert futott le. „A Legiában is sokat futok, nincs ezzel gondom. Persze jobban örültem volna, ha hat kilométert futok, és rúgok három gólt, de szívesen feláldozom magam a csapat érdekében” – nyilatkozta a fiatal támadó, akit lenyűgözött Marek Hamšík kapufás gólja. „Gondolkoztam rajta, vajon lőni akart-e, vagy be akarta adni. Cukkoltam is, hogy biztos be akarta ívelni a labdát” – jegyezte meg Duda.

„Tényleg szép gól volt”

Nem túlzás kijelenteni, hogy Hamšík világklasszis teljesítményt nyújtott a szlovák válogatottban. Kiválóan irányította a játékot, zseniális gólpasszt adott Weissnak, majd lőtt egy gólt, amely bátran pályázhat az Eb eddigi legszebb találata címre. „Vlado Weiss hozzám passzolt szögletből, becsaptam a védőt, és lőttem. Jól ült a labda a lábamra, tényleg szép gól volt” – írta le találatát a Napoli középpályása, aki Ján Kozák szövetségi kapitány szerint már túlnőtte Nápolyt, és megérett arra, hogy egy nagy klubban játsszon. „Meglátjuk, mit hoz a jövő – hárította el a találgatásokat Hamšík. – Egyelőre továbbra is Nápollyal kötöm össze a sorsom. Jelenleg szeretném kiélvezni az Eb-t, és minél jobb teljesítménnyel képviselni Szlovákiát.”

Jól játszott Weiss is, aki Hamšík passza után két védőt becsapva talált a hálóba. „Láttam, hogy ketten is rohannak felém nagy sebességgel, csináltam egy cselt, ők elrepültek, én pedig berúgtam a gólt – idézte fel a mérkőzés egy kulcsfontosságú pillanatát a katari al-Garafa játékosa. – A gól csak bónusz, a legjobban a három pontnak örülök.”

Veszekedtek az oroszok

A második félidő végén az oroszok szépítettek, és keményen rohamoztak az egyenlítő gólért, ez azonban a szlovákok önfeláldozó védekezése miatt nem jött össze nekik. A hátvédsor oszlopa az ellenfelet nagyon jól ismerő Ján Ďurica volt, a Lokomotiv Moszkva játékosa, aki Artyom Dzjubával vívott kőkemény párharcokat. „Nagyon kellemetlen ellenfél, ha nincs nála a labda, mindent megtesz azért, hogy megszerezze, kemény belemenések árán is. De mi jól védekeztünk, és egy óra játék után az oroszok már idegesek voltak, veszekedtek egymás között” – mondta a középhátvéd.

Az elgyötört Szluckij

Leonyid Szluckij orosz szövetségi kapitány a mérkőzés alatt rettenetesen elgyötörtnek tűnt, a sajtótájékoztatón azonban már próbálta védeni fiait, és rámutatott, még mind a négy csapatnak van esélye a továbbjutásra a csoportból. „Nem tudom, mit kellett volna másképpen csinálnunk Hamšík gólja előtt. Korábban is voltak kis szögleteik a szlovákoknak, és nem lett belőlük semmi. Egyszer viszont egy pillanatra kihagyott a koncentrációnk, és máris gólt kaptunk” – fogalmazott Szluckij.

Ján Kozák szerint az oroszok elleni találkozó nem volt más, mint a walesiek elleni, a különbség abban volt, hogy a szlovákok most a kevés helyzetükből két gólt is lőttek, és rögtön az első gólhelyzetüket értékesítették. (SITA, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?