„Az osztrákok nem találtak fogást rajtunk”

Király Gábor a keddi, osztrákok elleni 2:0-ra megnyert Európa-bajnoki csoportmérkőzésen száznegyedszer öltötte magára a címeres mezt.

Király Gábor a keddi, osztrákok elleni 2:0-ra megnyert Európa-bajnoki csoportmérkőzésen száznegyedszer öltötte magára a címeres mezt. A Szombathelyi Haladás negyvenéves, korrekorder kapusával a bordeaux-i találkozó után beszélgettünk.

Milyen érzés az Eb-k történetének legidősebb játékosaként (40 év 79 nap) ilyen remek teljesítménnyel hozzájárulni a bravúros győzelemhez?

A csapat sokkal fontosabb, mint bármilyen csúcsjavítás. Óriási teljesítményt nyújtottak a srácok. Nagyon kemény hat héten vagyunk túl, voltak benne mélypontok, de mindig abban hittünk, hogy a kemény munka ki fog jönni a pályán. Hála istennek ez rögtön az első mérkőzésen meg is mutatkozott, de most már Izland ellen készülünk, mert szombaton múlva újabb kemény meccs vár ránk.

Felelevenedett önben az 1998-as bécsi találkozó? Az is mérföldkő volt a pályafutásában, hiszen akkor volt először válogatott.

Egyáltalán nem, inkább az aktuális feladattal igyekeztem megbirkózni. Minden mérkőzés más, az a bécsi meccs nem tegnapelőtt volt, hanem jó pár éve. Engem kivéve teljesen más csapat szerepelt mindkét oldalon.

A meccs eleje elég rázós volt. Mit kellene máshogy csinálni, hogy ez a többi találkozón ne forduljon elő?

Ha megnézzük az Európa-bajnokság eddigi mérkőzéseit, láthatjuk, hogy mindegyik csapatnak voltak problémái az elején. Valamennyi együttes tagjai idegesek voltak, még a topligákban szereplő játékosok is. Úgy tűnik, kicsit vonzza magával ezt az Eb, de egyértelmű, hogy ha az ellenfél nem él a lehetőséggel, akkor nincs semmi probléma. Az osztrákoknak is voltak nehéz szituációik, úgyhogy ez a futballhoz tartozik, akár bajnoki szinten is vannak hasonló gondok.

Mikor hitte el, hogy ebből nemcsak bravúros döntetlen lesz, hanem győzelem?

Az első gólunk után próbáltak jönni az osztrákok, mi viszont nagyon jól használtuk ki a kontrázási lehetőségeinket, és remekül ráéreztünk ezekre, az osztrákok egyszerűen nem találták a fogást rajtunk. A legjobbkor jött a második gól, és ezzel feltettük az i-re a pontot. Természetesen utána is még próbálkoztak Alabáék, láttunk már ilyet, hogy egy csapat három perc alatt is tud három gólt lőni. De én nem éreztem az osztrákok játékában, hogy ez bennük lett volna.

Minden mutatóban jobb volt a magyar csapat. Több munkára számított a kapuban?

Az utolsó felkészülési mérkőzésünkön a világbajnok németek sem tudtak annyira letámadni minket, mert nagyon jól kijátszottuk ezeket a helyzeteket, és feleslegesen nem akar senki sem futni. Az osztrákok is látták, hogy jól hozzuk ki a labdát, ha nem passzoltuk, akkor felrúgtuk, tehát nem tudtak nagyon labdaszerzésben mit produkálni. Ez is egy kicsit kizökkenthette őket a játékból. Hála a védőinknek, nem volt sok dolgom, de azért például Junuzovic lövésénél nagyon oda kellett figyelnem.

Rutinos játékosként mennyire kell most visszafogni a srácokat, nehogy elszálljanak?

Nincs szükség ilyesmire, mert mindenki tudja, mit kell tennie. Mi a játékkal, a feladatunkkal foglalkozunk, és tudjuk, hogy már Izland ellen kell készülnünk. Fejben ezt rögtön a mérkőzés után megkezdtük, már az öltözőben gyors regeneráció folyt, tehát már ezzel is igyekeztünk az időt leszűkíteni. Mi foglalkozunk a saját dolgunkkal. Jó rajt után sikeres folytatásra számítok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?