A védekezés jeles, a támadójáték viszont akadozik

Gól nélküli döntetlennel köszönt el a hazai közönségtől a magyar labdarúgó-váloga- tott az Eb előtt: a Storck-legénység az Afrika Kupa-győztes Elefántcsontparttal játszott 0:0-t.

Gól nélküli döntetlennel köszönt el a hazai közönségtől a magyar labdarúgó-váloga- tott az Eb előtt: a Storck-legénység az Afrika Kupa-győztes Elefántcsontparttal játszott 0:0-t. Kevés helyzet adódott a meccsen, amelynek első félidejében jól játszottak a magyarok, a szünet után viszont látszott, hogy az ausztriai edzőtáborozást követően fáradtak Dzsudzsákék.

Király Gábor 102. alkalommal volt válogatott, ezzel a rutinos kapus magyar csúcstartó lett, megelőzte a legendás Bozsik Józsefet, aki 101 ízben öltötte magára a címeres mezt. A hazai kezdőcsapatban nem volt különösebb meglepetés, Guzmics helyett Juhász játszott a hátvédsor tengelyében, ékként pedig Szalai kapott bizalmat.

Értesüléseink szerint Priskin Tamás nem erőltette, hogy klubja, a Slovan elengedje a budapesti mérkőzésre, mert sérülése után meccshiánya van. Ezért inkább pénteken végigjátszotta csapata Podbrezová elleni bajnokiját, és tizenegyesből gólt is lőtt. Priskin ma csatlakozik a válogatotthoz.

Gyurcsó helyzete

Kevés izgalmat hozott az első félóra, ám a magyaroktól mezőnyben több szép megoldást is láttunk. A 33. percben Nagy Ádám remek átadással szöktette az aktívan futballozó Gyurcsó Ádámot, a Lengyelországban légióskodó szélső lövését Gbohouo kapus bravúrosan kiütötte, ám az érkező Szalai elől a Villarrealban futballozó Bailley önfeláldozóan mentett. Később kiderült, ez volt a meccs legnagyobb helyzete.

A szünetben a rekorder Királyt Gulácsi, a sok labdát szerző, de a félidő végén sántikáló Kleinheislert pedig Gera váltotta fel. A második játékrészben is aktívabb volt a hazai csapat, de már az eléggé takaréklángon futballozó vendégeknek is voltak felvillanásaik. A Chelsea-t is megjárt Kalou (Hertha), Kodija (Bristol), Gradel (Bournemouth) és Kone (Sunderland) bemutatott néhány ügyes cselt. Azonban a magyar csapat kiválóan védekezett, amit az is jelez, hogy az afrikaiak a meccs során mindössze egyszer találták el a hazai kaput. Az a lövés sem okozott gondot Gulácsinak.

Szalait újra kifütyülték

A magyarok támadójátékában viszont bőven akadtak problémák, pedig Bernd Storck előbb Nikolicsot, majd Bödét is beküldte a gyengén focizó Szalai mellé. Igaz, Nikolics ezúttal szélsőként kapott szerepet, így 4–4–2-es taktikai formációra tért át a magyar csapat. Végül a kétszer kifütyült Szalait is lehozta a kapitány, a helyére a válogatottban bemutatkozó Sallai Roland (Puskás Akadémia) érkezett, majd röviddel a lefújás előtt Vida Máté (Vasas) személyében újabb újonc is pályára lépett. A meccs utolsó szakaszában már érződött, hogy az ausztriai edzőtáborozáson elvégzett kemény munka hatására egyre fáradtabbak a magyar játékosok, és a hajrában már az eredmény tartására összpontosítottak.

Hibátlan hátvédsor

Ami az egyéni teljesítményeket illeti, a két kapust nem tették próbára az elefántcsontpartiak. Szinte végig hiba nélkül játszott a Fiola, Juhász, Lang, Kádár összeállítású hátvédsor, amely Guzmiccsal még stabilabb lehet. Ez biztató az Eb előtt. Remekeltek a védekező középpályások, Pintér Ádám, Nagy Ádám és Gera Zoltán. Pintér jól helyettesítette a sérüléssel bajlódó Elek Ákost. Kleinheisler hasznosan focizott a pálya közepén, a két szélső, Dzsudzsák és Gyurcsó is sokat mozgott. Az utóbbi előtt adódott a meccs egyetlen ziccere. Elöl a formán kívüli Szalai küzdött, de esélye sem volt a jól záró afrikai védelemmel szemben.

Dicséretet érdemelnek a szurkolók, fantasztikus hangulatot teremtettek, végig űzték-hajtották kedvenceiket. A meccs után pedig a játékosokkal közösen elénekelték a Himnuszt.

Storck elégedett

„Elégedett vagyok a játékosok teljesítményével, elsősorban a szünetig fociztunk jól. Büszkék lehetünk, hogy olyan csapat ellen értünk el jó eredményt, amely tavaly Afrika legjobbja lett. Az első félidőben megvoltak a lehetőségeink a gólszerzésre, sajnos sokszor sietünk a kapu előtt. A második játékrészben kevesebb helyzetünk adódott, de akkor már elég sokat kísérleteztünk – értékelte a mérkőzést Bernd Storck szövetségi kapitány. – Két-három különböző rendszert is teszteltünk. Fáradt volt a csapat, de erre számítottunk, hiszen kemény volt az elmúlt 8–9 nap Ausztriában. Hiányzott az a pörgés, ami egyébként benne van a csapatban, de ilyenkor ez normális. Számomra jó jel, hogy a csapatnak egyre nagyobb az önbizalma, egyre többet mernek előrefelé is játszani a fiúk. Egy-két dolog még hiányzott, de a második ausztriai edzőtáborban majd azokat is igyekszünk fejleszteni.”

„Jó barátságos meccset láthattunk, annak ellenére, hogy nem született gól. Az első félidővel nem voltam elégedett, de egyébként mindenki jól végezte a dolgát” – nyilatkozta Michel Dussuyer, az elefántcsontpartiak szakvezetője.

Csányi már gólt látott

Csányi Sándor MLSZ-elnök így látta a találkozót: „Az első félidő jobban tetszett, mint a második. Látni kell, hogy a felkészülés első felében a keret a fizikai kondíció megerősítésén dolgozott, ennek tükrében ez nem egy rossz eredmény Afrika legjobbja ellen. Nagyon sajnálom, hogy Gyurcsó Ádámnak kimaradt az a helyzete, én ott már bent láttam a gólt, a kipattanónál is, de hát ilyen az élet. Összességében elégedettek lehetünk. Pár évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy ezt az eredményt tudjuk hozni az elefántcsontparti válogatott ellen.”

Mától újabb ausztriai edzőtáborozáson folytatja az Eb-felkészülést a magyar válogatott, amely június 4-én a világbajnok Németország ellen idegenben tartja a kontinensviadal előtti főpróbáját.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?