A messinai Cápa diadala

<p>Vincenzo Nibali a hetedik olasz Tour de France-győztes, és a hatodik olyan kerekes, aki mindhárom Grand Tour-versenyen diadalmaskodott. A messinai Cápa sikeréhez a fő favoritok kiesése is kellett, de ez még önmagában kevés lett volna.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Nibali két éve még a Liquigas versenyzőjeként harmadik volt a Touron – ez volt az az év, amikor csapattársa, Peter Sagan berobbant a nemzetközi élmezőnybe, három etapot nyert, és magabiztosan megszerezte a zöld trikót. Akkoriban sem az olasz csapat vezetése, sem Sagan nem tudott pontos választ adni a kérdésre, ki is az istálló első számú kerekese – a sokoldalú Nibali összetettben jó eredményt ért el, ám a showman Sagan etapsikerei jobban rezonáltak a médiában.

Jót tett a váltás

„Otthagytam a Liquigast, mert nem voltak körülöttem olyan versenyzők, akik egy végső Tour-győzelemhez segíthettek volna” – mondta csapatváltásáról már Tour-győztesként Nibali, aki a kazah Asztana együttesénél mindent megkapott, amire szüksége volt: maximális támogatást, komoly színvonalú segítőket s az első számú versenyző titulusát.

A mindig is nagy melós hírében álló Nibali pedig mindezt azzal hálálta meg, hogy keményen dolgozott, és diadalra vitte a korábban doppingbotrányairól elhíresült csapatot. Tavaly megnyerte a Giro d’Italiát (ezzel már második Grand Tour-diadalát gyűjtötte be, miután 2010- ben első lett a Vuelta a Espanán). A Touron tavaly nem indult el, ám idén, a legrangosabb kerékpárverseny 101. kiírásában nem várt fölénnyel, több mint hétperces előnnyel diadalmaskodott.

Cápa sárga trikóban

Nibali csak három szakaszon nem viselhette az összetett éllovasnak járó sárga trikót a huszonegyből: az elsőn, amikor értelemszerűen még nem volt éllovas, a másodikon, amikor az első szakaszt megnyerő német Kittel vehette fel a legértékesebb trikót, illetve a tizediken, amikor egy etap erejéig a hazai Gallopin kerekezhetett sárgában. „Természetesen kicsit bántott, hogy a kilencedik szakaszon elvesztettem a sárga trikót, de ez nem a csapat hibája volt. A rossz időjárásban egyszerűen úgy alakultak a dolgok, hogy egy nagyobb csoport jókora előnyt szerzett velem szemben” – magyarázta a 29 éves olasz kerekes.

Nibali beceneve Cápa, s ez sok mindent elmond róla. „Nem véletlenül kapta ezt a nevet – jegyezte meg a végül összetettben második helyezett francia Jean-Christophe Péraud. – Egy centimétert sem ajándékoz neked, mindenért keményen meg kell küzdened, ha meg akarod előzni.”

„Szereti nézni, ha az ellenfelei szenvednek. Más pilóta ekkora előnnyel szépen elkerekezgetne a mezőnyben, de a Cápa unatkozik. Csak azért is támadnia kell, hogy egy kicsit felpezsdítse a szakaszt” – írta Nibaliról egy blogger a 15. szakaszt követően.

Azt az etapot éppen nem az olasz versenyző nyerte meg, de négy másikon ő diadalmaskodott – ezek voltak pályafutása első Tour-szakaszsikerei.

Minden hegységben nyert

Rögtön a második szakasz az övé volt (még Nagy-Britanniában, ahol az idei Tour rajtolt), aztán mindhárom hegységben nyert egy-egy etapot, a Vogézekben (10. szakasz), az Alpokban (13.) és a Pireneusokban (18.) is. „Nagy-Britanniában még nem gondoltam, hogy a szakaszgyőzelmem után egy nap megszakítással végig rajtam lesz a sárga trikó. Egyszerűen éreztem az esélyt, és ki akartam használni. Nem is sejtettem, hogy később is adódnak majd esélyek” – nyilatkozta Nibali, aki úgy véli, korábban azért nem tudott befutni a Touron, mert nem volt körülötte olyan csapat, amelynek ne lettek volna gyenge napjai.

Végig erőt sugárzott

Nibalinak idén nem voltak. „Minden egyes szakasznak úgy vágtam neki, hogy elöl kell lennem, mindenkinek meg kell mutatnom, hogy keményen megyek a győzelem után. Nem akartam, hogy gyengének lássanak, ez a lehetőség meg sem fordult a fejemben. Azt akartam, hogy az ellenfeleim lássák, még mindig bírom, és meg fogom nyerni a Tour de France-ot. Bizonyára szerencsém is volt, de idén tényleg nem volt krízisem a verseny során” – mondta az olasz kerekes.

Két fő riválisa, a brit Chris Froome és a spanyol Alberto Contador viszonylag hamar búcsúzott a versenytől. A címvédő Froome az 5., „macskaköves” szakaszon bukott akkorát, hogy már nem tudta folytatni, Contador pedig a 10. szakaszon szenvedett sípcsonttörést. „Nem örülök annak, ami velük történt. A hegyi szakaszok sokkal nagyobb show-t hoztak volna, ha ők is itt vannak” – kommentálta akkor a helyzetet Nibali.

Pantani nyomdokain

A messinai Cápa a hetedik olasz kerekes, aki megnyerte a Tourt, utoljára ez a legendás Marco Pantaninak sikerült 1998-ban. Nibali hét és fél perccel előzte meg a második helyezett francia Péraud-t, ez a legnagyobb előny 1997 óta, amikor Jan Ullrich 9:09-es előnnyel diadalmaskodott. Nibali sikerével a hatodik olyan kerekes lett, aki mindhárom Grand Tourt megnyerte: az olasz Felice Gimondi, a belga Eddy Merckx, a spanyol Alberto Contador, illetve a francia Jacques Anquetil és Bernard Hinault után. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?