A királynő is tévézett

London. Anglia és Argentína között hagyományosan a futballvilág egyik legnagyobb rivalizálása áll fenn, így a két válogatott megszállottan próbálja legyőzni egymást. Ez az utóbbi időben a dél-amerikai országnak sikerült jobban.

London. Anglia és Argentína között hagyományosan a futballvilág egyik legnagyobb rivalizálása áll fenn, így a két válogatott megszállottan próbálja legyőzni egymást. Ez az utóbbi időben a dél-amerikai országnak sikerült jobban. Az angolok világbajnokságon utoljára 1966-ban, más tétmérkőzésen huszonkét éve győztek az argentinok ellen. Két alkalommal is ellentmondásos körülmények között búcsúztatta Argentína Angliát a vb-ről: 1986-ban Maradona emlékezetes és szabálytalan „Isten keze“ góljával, 1998-ban pedig tizenegyesrúgásokkal azután, hogy Beckham hagyta magát provokálni Simeone által, és a játékvezető leküldte a pályáról.

A két ország versengése kimeríti a futball kereteit, sőt sokkal korábbi eredetű, mint az 1982-es falklandi háború, amely Argentína megalázó vereségével végződött. Két évszázaddal ezelőtt Anglia kétszer is meghódította az akkori spanyol gyarmatot, hogy azután helyi nemzetőrök visszaverjék támadását, majd később, amikor Argentína a világ egyik leggazdagabb országa volt, brit ellenőrzés alatt álltak a legnagyobb vállalkozások. Most pedig, amikor az argentinok súlyos gazdasági válságba kerültek és százmilliárd fontos külföldi adósság súlya alatt nyögnek, olyannyira, hogy a labdarúgó-szövetség nem tudta értékesíteni a rendelkezésére bocsátott háromezer jegyet a vb-re, kivált fontos lett volna legalább a futballban megmutatni, mire képesek.

Angliát teljes őrület vette hatalmába a mérkőzés előtt. A futball gazdasági vonatkozásainak legnagyobb szakértője, a Deloitte&Touche könyvvizsgáló cég becslése szerint a pénteki munkakiesés 850 millió fontjába került a nemzetgazdaságnak. A dolgozók mintegy fele maradt távol munkahelyétől egész nap vagy csak a nap egy részében, sokan jelentettek beteget, míg számos bölcs munkahely tévékészülékeket, hatalmas vetítővásznakat állított fel, megakadályozva az emberek kivonulását. Még a futballrajongásáról kevésbé híres II. Erzsébet is az országos szenvedély „áldozata“ lett. Pénteki dél-angliai látogatása során óriási képernyőről követte az eseményeket. (NSZ)

Haláleset Corbyban

London. Tragédiával végződött a szurkolók közti nézeteltérés a közép-angliai Corbyban az Argentína elleni világbajnoki labdarúgó-mérkőzés után. Egy 18 éves fiatalembert megkéseltek, s a kórházba szállítás után belehalt súlyos sérüléseibe. Az ország más városaiban is volt botrány. Londonban, a Trafalgar Square-en ugyanakkor békésen ünnepeltek. Nem került sor szurkolói rendbontásra a találkozó után a mérkőzés színhelyén. Ezt Keith Cooper, a FIFA kommunikációs igazgatója jelentette be. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?