0:4 után is emelt fővel búcsúznak

Csúnyán kinéző, 4:0-s vereségbe szaladt bele a magyar válogatott Belgium ellen a labdarúgó-Eb nyolcaddöntőjében. A világranglista-2.

Csúnyán kinéző, 4:0-s vereségbe szaladt bele a magyar válogatott Belgium ellen a labdarúgó-Eb nyolcaddöntőjében. A világranglista-2. belgák mindenben felülmúlták a magyar csapatot, de Bernd Storck együttese így is emelt fővel búcsúzhat a tornától.

Kleinheisler nélkül

A magyar válogatott számára az első érvágás még a meccs előtt jött: kiderült, hogy sérülés miatt nem vállalhatja a játékot Kleinheisler László. Az első információk arról szóltak, a Werder középpályása a bemelegítés során sérült meg, a mérkőzés után azonban Andy Möller, a válogatott másodedzője elmondta, Kleinheisler még a szombati edzésen sérült meg, megpróbálták, hogy tudja-e vállalni a sprinteket, de a meccs előtt kiderült, a combja nincs játékra alkalmas állapotban.

Bernd Storck a mérkőzés után úgy fogalmazott, Kleinheisler szerepeltetése sem változtatott volna nagyon a játék képén.

Tény viszont, hogy a magyar válogatott a nyolcaddöntő elején sokkal kevésbé tűnt kompaktnak, mint a csoportmeccsein, és ebben a kényszerű változtatásnak is része lehetett.

A kezdőcsapatban egyébként ott volt a portugálok ellen sárga lapok miatt pihentetett Kádár és Nagy Ádám is, a középpályán Kleinheisler helyett Pintér szerepelt.

Túl gyors kapott gól

Jó lenne sokáig kihúzni kapott gól nélkül – tudta ezt minden magyar drukker, de ugyanezt a vágyat fogalmazta meg Dárdai Pál, a válogatott korábbi szövetségi kapitánya is. Csakhogy Belgium gyorsan vezetést szerzett, De Bruyne beívelt szabadrúgása után Alderweireld bólintott a hálóba – 0:1. A találat megnyugtatta a belgákat, akik minden erényüket megmutatták: elképesztően gyors befutások az üres területekre, villámgyors, két-három húzásból felépített támadások, merész távoli lövések. „Hihetetlenül gyorsak voltak. Belülről ilyet nem gyakran lát az ember. Az első gól után végképp az ő játékuk érvényesült, a gyors szélsők éltek a területekkel. Az első gólért nem tehetek szemrehányást magamnak, bár nyilván voltak hibáim, de mindent megtettem” – mondta Guzmics Richárd, a magyarok középhátvédje.

A belgák már az első félidőben eldönthették volna a mecscset, de Király – az Eb-ken pályára lépett legidősebb játékos, a végső rekord 40 év és 86 nap – bámulatos bravúrok sorozatát mutatta be.

Belga förgeteg

A szétzilált magyarok a szünetben rendezték soraikat, a láthatóan fáradt Gera helyett Elek állt be, és lettek magyar helyzetek is. Szalai, Pintér, Juhász és Lovrencsics is egyenlíthetett volna, a játéknak ebben a szakaszában benne volt a meccsben az 1:1 is. De a 0:4 is, mivel minél többet kényszerültek kezdeményezni a magyarok, annál több helyük maradt a kontrajátékot imádó belgáknak, akik az utolsó 12 percben átgázoltak a magyar csapaton.

Előbb Hazard adott középre laposan a bal oldalról, középen pedig senkitől nem zavartatva érkezett a csereként beállt Batshuayi, majd egy villámgyors támadás végén Hazard a tizenhatos vonaláról kilőtte a bal alsó sarkot.

A magyarok nagyon megérdemelték volna a szépítő gólt, ám az utolsó percben Elek helyzetét is megfogta Courtois. Az ellentámadásból pedig újból betaláltak a belgák, egy újabb cserejátékos, Carrasco volt a gólszerző. A vége 0:4, az Eb eddigi legnagyobb arányú győzelme, de ezen a mérkőzésen sokkal több lehetőségük volt a magyaroknak, mint például a szlovákoknak Németország ellen.

Hazard villogott

Ezzel a belgák is tisztában voltak. A meccs legjobbjának választott Eden Hazard kijelentette, ez volt eddigi legjobb meccse a belga nemzeti tizenegyben, de arra figyelmeztetett, hogy ezt a teljesítményt nem valószínű, hogy egyénileg és csapatszinten is meg lehetne ismételni a Wales elleni negyeddöntőben. Kiemelte, az eredmény ellenére nem volt könnyű találkozó, ugyanis csak a hajrában tudták eldönteni a meccset.

Erre lehet építeni

A magyar játékosok nem tudták elrejteni csalódottságukat a lefújás után, bár kesergésre nincs okuk. Európa-bajnoki szereplésükkel összerázták a nemzetet, és egy teljes generációt ismertettek meg azzal a focieufóriával, amelyről a mai harmincasok csak könyvekben olvashattak, és idősebb rokonaik elbeszéléseiből hallhattak.

„Szép Eb volt. Erre mindenki emlékezni fog, de az élet megy tovább. Erre építeni kell és lehet is, ezt bebizonyította a csapat. Az egész sorozatot kell nézni, tanulni kell mind a pozitívumokból, mind a negatívumokból. Meg kell becsülni, amit elértünk, mert ez egy új alap a magyar labdarúgás számára” – fogalmazott Király Gábor, aki 107 válogatottsággal magyar csúcstartó. A Haladás kapusa el-elcsukló hangon mondott köszönetet a szurkolóknak is, arról egyelőre nem akart beszélni, folytatja-e a nemzeti tizenegyben.

Magyarország ünnepel

Bár az Eb a magyarok számára vasárnap véget ért, a szurkolók hangulatát nem az érthető szomorkodás, hanem a büszkeség határozta meg. A toulouse-i stadionban és az otthoni kivetítők előtt is úgy éltették a csapatot, mintha megnyerte volna a tornát.

Bernd Storck is erre mutatott rá: „Gratulálnom kell a csapatnak. Le a kalappal a játékosok előtt, amit ma és az egész Európa-bajnokságon mutattak. Optimisták lehetünk a jövőt illetően, mindenkinek gratuláltam. Csodálatos volt, de nagy feladatok állnak még előttünk, hiszen ott vannak a világbajnoki selejtezők. Az első félidőben nem voltunk elég bátrak, talán túlságosan is tiszteltük az ellenfelet. A második játékrészben megvoltak a helyzeteink, kicsit korán jött a belgák második gólja, éppen cserélni szerettem volna. De megmutattuk, hogy tudunk futballozni, a csapat akar játszani, és szeretne fejlődni. Mindez nagyon pozitív. Boldoggá tettük az embereket. A csapat támogatást kapott itt és otthon is, nemzetközi szinten is ott tudunk lenni és a következő lépést a szurkolóinkkal akarjuk megtenni.”

A vb-selejtezősorozat szeptember 6-án indul a Feröer-szigetek–Magyarország mérkőzéssel, az első hazai találkozóra október 7-én Svájc ellen kerül sor. (MTI, index, nso)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?