Régió

Mozgósítási gyakorlat Nagyszombat megyében

Mozgósítási gyakorlat kezdődött tegnap Nagyszombat megyében. Felmérik, mennyire felkészültek az állami szervek és az önkormányzatok egy esetleges katonai mozgósításra.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. június 13. 15:08

Illusztráció - Fotó: Matej Jankovič/Plus jeden deň

Danka Capáková, a védelmi minisztérium szóvivője a TASR hírügynökségnek elmondta, a kuchyňai hadtest, a Nagyszombati, a Galántai és a Duanszerdahelyi Járási Hivatal is részt vesz a gyakorlatban. Szerdától péntekig tesztelik a januárban elfogadott mozgósítási koncepciót. A résztvevők a szimuláció során begyakorolják egyebek mellett a behívóparancsok kiadását és továbbítását, valamint további parancsok és utasítások teljesítését. A tervezett feladatokon kívül válsághelyzetekre is reagálniuk kell a megye és a járások biztonsági tanácsainak. A kuchyňai hadtest azt teszteli, mennyire felkészültek a katonák és az eszközök fogadására. Morvay György, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal vezetője lapunknak elmondta, a lakosok semmit nem érzékelnek a gyakorlatból, csak a hivatal alkalmazottai vesznek részt a szimulációban. Ezt Juhos Ferenc, a Galántai Járási Hivatal vezetője is megerősítette.

„Tegnap fél egykor hirdették ki a hadiállapotot, ezután összehívták a járási biztonsági tanács rendkívüli ülését, amelyen a rendőrség, a tűzoltóság és a katonaság beszámolt az eseményekről. A válságterv vázolása után kezdődött a mozgósítás, postára kellett adnunk a műszaki felszereléssel kapcsolatos kérvényeket és ma is folytatódik a gyakorlat” – nyilatkozta Juhos.

A hivatalvezető hozzátette, a gyakorlatnak köszönhetően felkészülhetnek egy esetleges éles bevetésre. (béva, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?