Szalon

Digitális emlékezet

Sorozatunkban a Fórum Kisebbségkutató Intézet digitalis­emlekezet.eu oldaláról közlünk egy-egy képet és a képhez írt szöveget.
ÚJ SZÓ ONLINE

2021. március 7. 16:30

Digitális emlékezet

A projekt, a digitalisemlekezet.eu célja az, hogy archív fotók által mutassa be a felvidéki magyar közösség elmúlt 100 évét. Az oldalon jelenleg több mint 17 ezer fénykép található. Újabb fotókat az alábbi címen lehet felajánlani: info@digitalisemlekezet.eu

Fotoarcheológia

Másfél évtizede is lehet annak, hogy feleségem, Icu, egy németországi bolhapiacon felhívta a figyelmemet három családi fényképalbumra. Tele ismeretlen emberek képeivel, nagyjából a 20. század elejétől a hatvanas-hetvenes évekig. Hogy jó lenne megvenni. De hát minek, mit kezdjünk egy ismeretlen család több évtizedes képi lenyomataival? Aztán meg hol takargassuk majd, úgyis van otthon elég limlom. Ilyen és hasonló ellenérveim (sajnos) győztek, s noha nem volt drága, végül nem vásároltuk meg. Viszont talán még aznap este belém hasított a felismerés: fotoarcheológia! Hiszen ezekkel az albumokkal ugyanazt lehetett volna csinálni, mint amit a régész tesz a föld alól előkerülő leletekkel, ősi korok hallgatag emlékeivel. Semmi személyeset nem tud róluk, sőt sokszor még korabeli felhasználási módjukat sem ismeri, mégis megpróbál a halott tárgyakba életet vinni. Analógiák és intuíciók segítségével. Nem biztos, hogy sikerül pontosan azt, ami évszázadokkal korábbi valóságuknak tényleg megfelel, de legalább valami olyasmit. Legalább megpróbálja.

Ugyanezt lehetett volna egy ilyen albumtrilógiával is tenni. S azóta is sajnálom, hogy nem vettük meg. Milyen izgalmas kihívás lett volna az egybefűzött kartonlapok két dimenziójába szorított egykori embereket feltámasztani. Ezért is örültem a Fórum Intézet digitális emlékezet vállalkozásának, amely megpróbálja összegyűjteni a szlovákiai magyarok emberi lenyomatait. Fényképeken.
Thomas Bernhard Kioltás című regényének első háromszáz oldalán lényegében három családi képet nézeget, s az azokról eszébe jutó emlékeket, a kapcsolódó asszociációkat fogalmazza meg mesteri módon. A végén arra a megállapításra jut, hogy a fénykép voltaképpen hamisítvány. Az embernek tudniillik életében több milliárdnyi arckifejezése van, s a fényképezőgép ezek közül elkap egyet és „megörökít”. Ahol éppen hunyorgunk, furán áll a fejünk, a karunk, bármi, de ez lesz a kép az illetőről. Miközben ő nemcsak ilyen volt, de ez a kép ilyennek mutatja. Hát, igen, ez benne van a pakliban. Ha megnézzük ezt a szép, jabloncai nagycsaládi képet, itt is láthatjuk, hogy a bal oldalt ülő kislánynak alighanem nagyon nem fűlött a foga a fényképezkedéshez, a mögötte álló fiatal pár meg igen beállította magát. A nagymama ölében ülő kislány és az előtérben guggoló kisfiú, mivel mondta a fényképész bácsi, hogy most röpül a kismadár nagyon próbál mosolyogni.

A pillanat varázsa? És vajon mi lett ezekből a gyerekekből? Mennyi kép készült még róluk, esküvői, katonai, ki tudja?

Liszka József

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A Szövetség megalakulását március 23-án jelentette be az MKP, a Híd és az Összefogás vezetője. (Somogyi Tibor felvétele)

AKO-felmérés: a Szövetség szavazói közül is többen két nemzetiséget jelöltek

Eduard Heger

Szlovákia három orosz diplomatát utasít ki az országból

RegioJet k

A RegioJet vonatokat indít Rijekába, Splitbe és Zágrábba is

tornádó

Tornádó csaphatott le Kassa mellett

Meg akarta vesztegetni a rendőröket egy férfi, a NAKA vizsgálja az ügyet

Meg akarta vesztegetni a rendőröket egy férfi, a NAKA vizsgálja az ügyet

Vlagyimir Putyin

Putyin kész Moszkvában fogadni Zelenszkijt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.