Példátlanul hosszú, forró nyár az idei

időjárás meleg

Rendkívül meleg volt az idei augusztus egész Szlovákiában, számos esetben szupertrópikus, azaz 35 fok feletti hőséggel. A legmagasabb havi átlaghőmérsékletet, 25,2 Celsius-fokot a pozsonyi repülőtéren mérték, az országos napi rekordot pedig Muzslán, 38,3 fokot, augusztus 14-én – tájékoztatott a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ). 

Például Ógyallán a havi átlaghőmérséklet 3,1 fokkal haladta meg az 1991 és 2020 közötti átlagot, ami döbbenetes mértékű növekedés, hiszen már az elmúlt 30 év átlaga is magasabb volt a korábbi időszaknál. Pavol Faško klimatológus a szupertrópikus, 35 fok feletti napok sokaságára hívta fel a figyelmet. Idén július 9. és 17., augusztus 13. és 17., valamint az augusztus 28. óta tartó 35 fok feletti hőhullámok gyakoriságára figyelmeztetett (ma is 35 fokot mértek Ógyallán). Azaz a nyár folyamán három héten át perzselődött Dél-Szlovákia jelentős része 35 fokban, ami gyakorlatilag példátlan. 

Csak emlékeztetőül: az 1970-es évtizedben csupán egyetlen egy évben és mindössze egy napon mértek 35 fokot az országban (Ógyallán), az 1980-as években is alig 6 ilyen napot regisztráltak. Arról nem is szólva, hogy szeptember ellenére még mindig tartanak a trópusi, 20 fok feletti, a pihenést nem segítő éjszakák. Az idei július a 21,7 fokos átlagával a legmelegebb volt 1931 óta. 

Az SHMÚ előzetes adatai szerint az idei nyár a maga 20,7 fokos átlagával megdönti a 2022-es 20,2 fokos országos rekordot. A növekedés üteme riasztóan erőteljes, hiszen az 1930-as években a nyarak átlaghőmérséklete 16,5 fok környékén mozgott, 2020 óta viszont már 20 fok felett jár. Csak egybevetésül: Komárom és Poprád éves átlaghőmérséklete között van 4 fok, azaz annyi, amennyivel melegedtek a nyarak az 1930-as évek óta...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?