Kolíková: Susko adjon magyarázatot Kováčik szabadon engedésére

Mária Kolíková

Mária Kolíková (SaS) képviselő, volt igazságügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján felszólította Boris Susko (Smer) igazságügyi minisztert, nyilvánosan adjon magyarázatot arra, miért indítványozott felülvizsgálati eljárást Dušan Kováčik jogerősen elítélt volt különleges ügyész ügyében, és miért rendelte el szabadlábra helyezését a Legfelsőbb Bíróság döntésének megszületéséig.

„Elengedhetetlen, hogy az igazságügyi miniszter kiálljon a nyilvánosság elé és megindokolja, ténylegesen mi oka volt arra, hogy felülvizsgálatot kezdeményezzen és szabadon engedje Dušan Kováčikot” – szögezte le Kolíková. Hozzátette, még sosem fordult elő, hogy az igazságügyi miniszter megszakítsa egy elítélt személy büntetésének végrehajtását, mert kételkedik a bűnösségében, vagyis más a véleménye, mint a bíróságoknak.

„Ebben az ügyben volt elsőfokú bírósági eljárás, fellebbviteli tárgyalás, rendkívüli jogorvoslati eljáráshoz folyamodtak, az Alkotmánybíróság is határozott az ügyben, és az igazságügyi eljárások eredménye egyszerűen az, hogy Dušan Kováčik bűnös korrupció elkövetésében. De jön az igazságügyi miniszter és azt mondja, ő mást gondol erről, és kiengedi a börtönből” – mondta Kolíková, hozzátéve, ezzel aláássa az egész igazságszolgáltatás hitelét.

Kolíková emellett bírálja Daniel Karas (Smer) képviselő törvényjavaslatát, amely az ügyészek korkedvezményes nyugdíjba vonulására és a szolgálati nyugdíjukra vonatkozik. Például a legfőbb ügyész már négy év hivatali időt követően szolgálati nyugdíjra lenne jogosult, és annak összege megfelelne a Legfőbb Ügyészség ügyészeinek fizetésével.

Ondrej Dostál (SaS) képviselő hozzátette, ilyen javaslattal szabályos jogalkotási eljárás keretében kell foglalkoznia a parlamentnek, de ezt ismételten megkerülik. Kolíková figyelmeztetett, hogy a jelenlegi legfőbb ügyész hamarosan betölti a négy évet jelenlegi tisztségében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?