Szuper háztartási tippek: mire jó az alufólia?

alufólia

Manapság szinte nincs olyan háztartás, ahol legalább egy tekercs alufólia ne lapulna a szekrény aljában. Többnyire azonban meglehetősen kevés esetben maxoljuk ki a funkcióját, pedig a médiában is számos kreatív ötlettel találkozhatunk, amire meglepően jól használható.

Ebben a cikkünkben most olyan tippeket hoztunk, amelyekre sokan nem is gondolnának, pedig az alufólia egy igen sokoldalú háztartási eszköz. Ha igazán jó minőségű tekercseket szeretnénk vásárolni, a Gasztronagyker.hu webshop kínálatából érdemes válogatnunk.

 

Ételek letakarása és frissen tartása

Az egyik leggyakoribb felhasználási módja az alufóliának, amikor a már elkészült ételeinket takarjuk le vele. Így bemehet a hűtőbe, és nem veszi át sem a hűtőnek, sem más ételnek vagy élelmiszernek az illatát. Arra érdemes ügyelni, hogy ne takarjuk le alufóliával a frissen főtt, még tűzforró ételeket, mert hozzájuk ragad, és igen nehézkes leszedni róluk, ráadásul nem is túl esztétikus utána a felkínált étel.

 

Tepsi kibélelése sütés előtt

Talán meglepő, de már nagyanyáink is ismerték ezt a trükköt. Nem csak az étel sütés közbeni letakarására alkalmas az alufólia. Ha nem szeretnénk sütés után órákig áztatni és súrolni a tepsit, akkor sütést megelőzően gondosan béleljük ki alufóliával. Így az ételkészítés során a tepsi alja és az oldala nem érintkezik az étellel, ha véletlenül egy kicsit odaégetjük a húst, akkor is makulátlanul tiszta maradt a tepsink. Sütés után egyszerűen csak eltávolítjuk az alufóliát és a tepsit maximum öblítenünk kell, majd eltörölgetjük és már mehet is vissza a helyére.

 

Ezüst tisztítása

Ma már igen kevés helyen találkozhatunk ezüst étkészlettel a konyhában, de az ezüstből készült ékszereink tisztítására is kiváló megoldást nyújthat. Egy tál vagy kis edény aljára simítsunk alufóliát, majd szórjunk rá szódabikarbónát, és öntsünk rá forró vizet. Ebbe a vizes, szódabikarbónás keverékbe áztassuk be az ezüst ékszereinket, és hagyjuk állni egy kis ideig. Az alufólia magába szívja az ezüst tárgyakon lévő elszíneződést, az ékszereink pedig úgy fognak ragyogni, mint újkorukban.

 

Trükkös praktikák

Ha nincs otthon késélező, de hirtelen szükség lenne rá, az alufólia, bár nem tökéletes, de megoldást adhat erre a problémára is. Vágjunk le egy nagyobb méretű darabot belőle, és hajtsuk össze minél vastagabbra, majd húzzuk át rajta többször a kést. Nem pótolja a tökéletes késélezést, de átmeneti megoldásnak megfelelő. 

Még egy plusz tippet is elárulunk az olvasóknak! Ha nem éppen a kedvencünk a vasalás, akkor alufóliával gyorsíthatunk a folyamaton. Fektessünk egy réteggel a vasalódeszkára a huzat alá, így ez visszaveri a vasaló hőjét, és sokkal gyorsabban, hatékonyabban fogunk tudni vasalni.

 

Vásárlási tipp

Ha nincs kedvünk vagy időnk a boltba szaladgálni a konyhai kellékek bevásárlásakor, a gasztronagyker.hu webshop oldalára érdemes felnéznünk, mert rengeteg termék kapható kedvezményes áron, illetve gyors házhoz szállítással. Így a bevásárlást követő cipekedéssel sem kell foglalkoznunk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?