Az EU egymilliárd euróval járulna hozzá árvízkárok enyhítéséhez több uniós országban

árvíz k

Az Európai Bizottság több mint egymilliárd euró uniós pénzügyi hozzájárulást javasolt Olaszország, Szlovénia, Ausztria, Görögország és Franciaország számára a 2023 folyamán pusztító árvizek utáni helyreállítás költéségeihez.

A brüsszeli közlemény szerint az Európai Bizottság az uniós Szolidaritási Alapból (EUSZA) 378,8 millió euró hozzájárulást javasolt Olaszország számára az Emilia-Romagna régióban 2023 májusában, valamint további 67,8 millió eurót a Toszkánában tavaly októberben és novemberben pusztító árvizek utáni helyreállítás költségeihez.

Az uniós bizottság 428,4 millió eurót juttatna Szlovéniának és 5,2 millió eurót Ausztriának a tavaly augusztusi árvizek következményeinek kezelésére. Görögország esetében a brüsszeli végrehajtó testület 101,5 millió euróval járulna hozzá a 2023. szeptemberi árvizek utáni helyreállítás erőfeszítéseihez. Az Európai Bizottság 46,7 millió eurós hozzájárulást javasolt Franciaország számára az Hauts-de-France régióban tavaly novemberben pusztító árvíz okozta károk költségeihez.

Közölték: az uniós támogatás fedezi a vészhelyzeti és helyreállítási műveletek költségeinek jelentős részét, beleértve a sérült infrastruktúra helyreállítását, a kulturális örökség megőrzését és a tisztítási műveletek végrehajtását.

A közlemény Elisa Ferreira kohézióért és a reformokért felelős biztost idézte, aki emlékeztetett: az EU szolidaritási alapja olyan pénzügyi eszköz, amely jelentős természeti katasztrófák utáni helyreállításban támogatja a tagállamokat. Az Európai Bizottság által kedden javasolt pénzügyi csomag nemcsak segítséget nyújt a helyreállítás kiadásaihoz, hanem támogatást ad az uniós országoknak ahhoz, hogy felkészültebbek legyenek, illetve ellenállóbbá váljanak az éghajlatváltozás okozta kihívásokkal szemben – tette hozzá az uniós biztos.

A finanszírozási javaslat az érintett országok támogatás iránti kérelmére reagál – közölték. Az uniós bizottság javaslatát az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia. Jóváhagyás estén a pénzügyi támogatást haladéktalanul, egyetlen részletben folyósíthatják majd a kérelmező országok mindegyike számára.

A Szolidaritási Alap 2002-es létrehozása óta az Európai Unió több mint 8,6 milliárd eurót mozgósított 130 katasztrófa, köztük 110 természeti katasztrófa és 20 egészségügyi vészhelyzet okozta kár kezelésére 24 tagállamban, valamint segítette az Egyesült Királyságot, Albániát, Montenegrót, Szerbiát és Törökországot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?