A grúziai miniszterelnök lemondta amerikai útját, mert Washington a „külföldiügynök-törvény” visszavonását követeli

Irakli Kobahidze

Irakli Kobahidze grúz miniszterelnök lemondta amerikai útját, mert Washington a „külföldiügynök-törvény” visszavonását követeli – közölte csütörtökön a tbiliszi külügyminisztérium.

„Grúzia miniszterelnökét meghívták hivatalos látogatásra az Egyesült Államokba azzal a feltétellel, hogy még a vizit előtt a grúz parlament felhagy a külföldi befolyás átláthatóságáról szóló törvény tárgyalásával. A feltételekhez kötött látogatás nem felel meg a partneri kapcsolatnak, amelynek a kölcsönös tiszteleten és bizalmon kell alapulnia, s amiről részletesen tájékoztatták az amerikai nagykövetet” – hangsúlyozta a diplomáciai tárca.

A nap folyamán ismét ezrek tüntettek Tbilisziben. A tüntetők tömege elállta a forgalmat a grúz főváros közlekedési csomópontjának számító Hősök terén. A rendőrség többeket előállított.

Grúziában szerdán este második olvasatban is elfogadták a Grúz Álom – Demokratikus Grúzia kormánypárt által áprilisban ismét a parlament elé terjesztett indítványt, amely előírná, hogy azokat a szervezeteket, amelyek anyagi eszközei több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi befolyásoló ügynökökként regisztráltassák. Bírálói ezt ahhoz a törvényhez hasonlítják, amelyet Oroszország széles körben alkalmaz a másként gondolkodók elleni fellépéshez.

A törvényjavaslat újbóli beterjesztése ellen április 15. óta az ellenzék és a civil szervezetek újra és újra az utcákra vonultak.

Az Európai Unió, amely decemberben adta meg Grúziának a tagjelölti státuszt, felszólította a tbiliszi vezetést, hogy vonja vissza ezt az előterjesztést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?