Šimečka: Szlovákia uniós tagsága sem nem garantált, sem magától értetődő

Michal Šimečka

Szlovákia európai uniós tagsága nem garantált és nem is magától értetődő. Az EU nélkül Szlovákia sokkal kiszolgáltatottabb és szegényebb ország lenne – jelentette ki Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia (PS) elnöke. Meggyőződése, hogy az uniós tagság a szlovák történelem egyik legfontosabb eseménye volt, amely a szlovák nemzeti felkeléshez vagy '89 novemberéhez hasonlítható.

„Szlovákia uniós tagsága egyértelműen pozitív és fontos, és sajnálom, hogy 20 évvel a csatlakozás után újra el kell ismételni, milyen előnyökkel jár” – jegyezte meg Šimečka. Rámutatott, hogy Szlovákia geopolitikai, gazdasági, biztonsági és társadalmi szempontból is profitál a tagságból. Az ország békében él, egyenrangú partnere a nagy államoknak, szabad határai vannak, stabil valutája és részesül az euróalapokból. „Örülök, hogy elmondhatjuk magunkról, hogy büszke, egyenrangú és érett tagja vagyunk az EU-nak” – zárta Šimečka.

Ľubica Karvašová elmondta, hogy Szlovákia az unióhoz való csatlakozás után nagyon gyorsan felzárkózott a nyugati országokhoz és tagállamokhoz. „Mert kis és exportpárti gazdaságként jól jön nekünk, hogy a közös európai piac részei vagyunk. Még a 2004 óta Szlovákiában létrehozott munkahelyek is annak köszönhetőek, hogy az Európai Unió és az egységes piac részei vagyunk” – mutatott rá Karvašová.

Úgy véli, a jelenlegi kormány kelet felé húzza Szlovákiát. Šimečka azt állítja, hogy Szlovákiát bírálatok érik, konfliktusban van az európai intézményekkel, és a partnerek félnek megosztani érzékeny információkat a szlovák kormánnyal. „A pálya nagyon rossz, majdnem azt mondanám, hogy ijesztő, és minden pillanatban tisztában kell lenni azzal, hogy ez nem egyértelmű, nem garantált és nem örökre szól. Az Egyesült Királyság és a Brexit legyen számunkra elrettentő példa és mementó” – mondta. Egyúttal arra buzdította a szlovákiaiakat, hogy menjenek el szavazni a júniusi választáson.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?