Külföldi politikusok is elítélték a Fico elleni támadást

Robert Fico merénylet

Az uniós vezetők, a NATO-főtitkár és a román politikusok mellett további külföldi vezetők adtak hangot megdöbbenésüknek a Robert Fico (Smer) miniszterelnök elleni szerdai merénylet miatt.

A támadást megrázónak nevezték vezető lengyel politikusok, köztük Andrzej Duda elnök. „E támadás kegyetlensége elképesztő” – írta Duda az X közösségi honlapján. Az államfő biztosította Ficót, családját és az egész szlovák nemzetet afelől, hogy imáiba foglalja őt.

„Sokkoló hírek Szlovákiából. Robert, ebben a nagyon nehéz pillanatban gondolatban veled vagyok” – írta szintén az X-en Donald Tusk kormányfő

Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnök azt írta a közösségi portálon: „szörnyű információk (érkeztek) Szlovákiából a Robert Fico kormányfővel szembeni merényletről”. Morawiecki is támogatásáról biztosította Ficót.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a szlovák kormányfő felépül sérüléseiből, és „a szörnyű esemény minden körülményét” tisztázzák.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő ezt írta közösségi oldalán: „Mélységesen megdöbbentett a Robert Fico miniszterelnök elleni támadás híre. Határozottan elítélem ezt a szörnyű erőszakos cselekményt. Együttérzünk Fico miniszterelnökkel, családjával és a szlovák néppel” – írta.

Robert Golob szlovén miniszterelnök is határozottan elítélte a szlovák kollégája elleni szerdai támadást. Golob az X-en közzétett reakciójában mielőbbi felépülést kívánt neki.

Aleksandar Vucic szerb elnök is megdöbbenésének adott hangot a szlovák miniszterelnök elleni merénylet híre hallatán. Az X-en a szerb azt írta, sokkolta a hír, hiszen Robert Fico Szerbia és az ő személyes barátja is. „Drága barátom, imádkozom érted és az egészségedért” – írta.

A Vecernje Novosti című belgrádi napilap nem hivatalos információkra hivatkozva azt közölte, hogy Aleksandar Vucic néhány napon belül meglátogatja a kórházban kollégáját.

Rishi Sunak brit kormányfő azt írta az X-en, hogy megdöbbentette a szörnyű hír a szlovák miniszterelnök elleni merényletről, és kifejezte együttérzését vele és családjával.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök is felháborodásának adott hangot a szlovák kormányfő elleni támadásra reagálva. „Semmi nem igazolhatja az erőszakot” – fogalmazott az X-en közzétett üzenetében. Hangsúlyozta: Spanyolország ezekben a nehéz pillanatokban Robert Fico és családja, valamint a szlovák nép mellett áll.

Dorin Recean, Moldova miniszterelnöke szintén az X-en fejezte ki a szlovák kormányfőt ért támadás miatti együttérzését. „Mélyen elszomorított a Robert Fico miniszterelnökkel történt incidens híre. Nem szabadna, hogy a politikai erőszaknak helye legyen társadalmunkban. Gondolatban a szlovák néppel vagyunk vannak ebben a nehéz időszakban” – írta.

Elítélte a szlovák kormányfő elleni merényletet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Denisz Smihal miniszterelnök is. „Borzalmas a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni támadás. Határozottan elítéljük ezt a szomszédos partnerállamunk kormányfője elleni erőszakos cselekményt. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az erőszak ne váljon normává egyetlen országban, formában vagy területen sem” – fogalmazott Zelenszkij az X-en közzétett üzenetében. Hozzátette: reméli, hogy Fico gyorsan felépül, és szolidaritását fejezte ki Szlovákia népével. „Határozottan elítéljük a mai támadást a Szlovák Köztársaság miniszterelnöke ellen, az elkövetőket meg kell büntetni!” – Írta az X-en az ukrán kormányfő, aki őszinte támogatását is kifejezte a szlovák politikus „családjának és az egész szlovák népnek”.

Olaf Scholz német kancellár megdöbbenéssel fogadta a szlovák miniszterelnök elleni merénylet hírét, gyáva tettnek nevezte azt, és hangsúlyozta, hogy „az európai politikában nincs helye az erőszaknak”.

Karl Nehammer osztrák kancellár leszögezte: „a mi demokráciánkban nincs helye a gyűlöletnek és az erőszaknak”.

Szörnyű bűncselekménynek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök  a szlovák kormányfő elleni merényletet, amelyre nem lehet mentség - olvasható a Kreml honlapján szerdán közzétett, Zuzana Caputová szlovák államfőhöz intézett táviratban. „Tisztelt elnökasszony, megrökönyödéssel értesültem a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletről. Erre a szörnyű bűncselekményre nem lehet  semmilyen mentség” – áll a táviratban. „Robert Ficót bátor és lelkiekben erős embernek ismerem. Nagyon remélem, hogy ezek a tulajdonságai segítik majd abban, hogy kiállja ezt a nehéz helyzetet. Kérem, tolmácsolja neki őszinte támogatásom szavait, valamint a mielőbbi és teljes felépüléséhez fűzött jókívánságaimat” – írta Putyin. Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese gyógyulást kívánt a szlovák kormányfőnek, hozzátéve, hogy a merénylő célja nem világos. Ezt Oleg Oszipov, Medvegyev tanácsadója közölte a  RIA Novosztyi hírügynökséggel.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kormánya nevében kijelentette, hogy elítélik az erőszak minden formáját, valamint a demokrácia és a szabadság elvei elleni támadásokat.

„Megdöbbentett a szlovák miniszterelnök elleni szörnyű támadás. Az ilyen erőszakos cselekményeknek nincs helyük társadalmainkban” – kommentálta a merényletet Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök.

Luís Montenegro portugál miniszterelnök „a politikai erőszak elfogadhatatlan és barbár cselekedetének” nevezte a támadást, és kifejezte szolidaritását hivatali kollégájával.

Mette Fredericksen dán miniszterelnök is határozottan elítélte és félelmetesnek nevezte a merényletet.

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint egy megválasztott vezető elleni merénylet egyben támadás a demokrácia eszméje ellen is.

Edgars Rinkevics lett államfő kijelentette: „az erőszak teljességgel elfogadhatatlan, legyen szó bármilyen politikai vagy egyéb nézeteltérésről”. A merénylet alapos kivizsgálását sürgette, és mielőbbi felépülést kívánt Ficónak.

Gitanas Nauseda litván államfő úgy vélte, hogy az ilyen erőszakos cselekedetekkel szemben zéró toleranciát kell alkalmazni.

„Határozottan elítéljük a brutális és meggondolatlan támadást Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen” – írta az X közösségi portálon tett bejegyzésében Irakli Kobakhidze, Georgia miniszterelnöke.

A fehérorosz külügyminisztérium sajtóosztálya közleményben ítélte el a merényletet. A tárca hangsúlyozta, hogy „a politikusok és tisztségviselők elleni támadásoknak és erőszaknak nincs helye a 21. században, bármilyen céllal is kövessék el azokat”. Minszk mielőbbi felépülést kívánt a miniszterelnöknek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?