Thaiföld, az olcsó téli nyaralás

<p>A téli egzotikus nyaralások közül az egyik legnépszerűbb célállomás Thaiföld. Ennek oka, hogy a mosoly országában rendkívül jó szolgáltatásokat, finomabbnál finomabb ételeket és csodálatos tengerpartot kapunk &ndash; megfizethető áron. És ez még nem minden!</p>

Thaiföld az egyik legolcsóbb egzotikus célállomás. Ha utazási irodával utazunk, akkor lehet, a befizetendő összeg magasabb, mint a legolcsóbban kínált egzotikum, ám ha minden felmerülő kiadást összeadunk, akkor mindenki számára egyértelmű lesz, hogy Thaiföldön kapja a legtöbbet a pénzéért. Ha pedig egyénileg szervezzük, akkor már 750–800 euróból is kihozható egy egyhetes thaiföldi nyaralás pl. Phuketen. És ebben már minden benne van, a repülőjegy, a szállás négycsillagos szállodában, reggelivel. De aki már ott jár, és még nem járt Thaiföldön, annak érdemes megnézni a fővárost és környékét, hiszen a Bangkok környékén számtalan látnivaló van, és még a híres úszó piacra is ellátogathat.

 

A thai konyha

Isteni levesek, még finomabb főételek, sok-sok rizzsel, csirkével és zöldséggel, megannyi gyümölcs. Thaiföldön nem lehet éhezni, a turista szinte minden sarkon talál egy kis kifőzdét, ahol finomabbnál finomabb ételek közt válogathat. Az étkezések között pedig érdemes megkóstolni a kis kocsikról árusított gyümölcsöket – isteni ananászt, mangót, guavát és megannyi beazonosítható és beazonosíthatatlan finomságot kínálnak – szinte nevetséges áron. Átlagosan egy napi étkezésünk kijön összesen 10–12 euróból. Ha nem riadunk meg az utcai étkezéstől, akkor a helyi árusoktól akár 1 euróért is vásárolhatunk helyi ételt. Egy fél, megtisztított, feldarabolt ananászért mindössze 25–40 centnek megfelelő helyi pénzt kérnek. Érdemes kipróbálni a kis kifőzdéket, biztosan nem fog csalódni, a helyben, frissen készült finomságokkal nehéz betelni. A helyiek naponta akár hétszer is étkeznek, és ez a jó szokás sok turistára is átragad. Egyre azonban nem árt ügyelni, nem szabad csípőset kérni, ugyanis ami a helyieknek „not hot”, az számunkra a csípős, amit ők „hot”-tal jelölnek, azt könnyek nélkül lehetetlen megenni.

 

Vásárlás Thaiföldön

Thaiföldön alig akad olyan termék, márka, amit ne lehetne megvásárolni. A világ összes márkája megtalálható itt, igaz, a legtöbb jó minőségű hamisítvány. Viszont minden nagyon olcsó. A nagyobb városokban, üdülőhelyeken számtalan piac várja a turistákat, ahol nemcsak a helyi konyha finomabbnál finomabb remekeit kóstolhatja meg, hanem válogathat is a ruhák, a pólók, a táskák, az órák, az ágytakarók és egyéb termékek között. Az árakat itt is le kell alkudni, ám az arab országokkal ellentétben itt sokkal kedvesebben lehet alkudozni, a helyiek mosolyogva fogadják az árajánlatunkat. Aki ügyes, az eredeti ár negyedére is könnyen lealkudhatja a kiválasztott terméket. Ajánlott a kulturált alkudozás, mert így elismerően néz a vevőre az eladó, és jobban hajlik az alkura. Érdemes ellátogatni az éjszakai piacokra is, ezek különös hangulattal várják a turistákat – ilyen van Bangkokban, és több nyaralóvárosban – köztük Phuketen – is. A vásárláshoz érdemes készpénzt magunkkal vinni, mert a bankkártyás fizetés sok helyen nehézkes, illetve ha működik, akkor magas jutalékot vonnak le a használatért.

Tuk-tuk és ami vele jár

Amint kilépünk a szállodából, szinte visszhangzik a sok taxis, és tuk-tukos ajánlata: „Taxi?” „Tuk-tuk?” Érdemes ezekkel utazni, mert nagyon olcsók, egyre azonban figyelni kell: az árat még az előtt le kell alkudni, hogy beülünk az autóba vagy a tuk-tukba. A nagyobb városokban nagyszerű élmény a háromkerekű tuk-tuk, mely a dugóban, motoros módjára lavíroz az autók között, sokszor a járdára is felhajt, csak hogy gyorsan a helyszínre érjen. E kis járgányok vezetőinél nem szabad meglepődni azon, hogy sokkal olcsóbb árat kínálnak, ha útközben megállhatnak a turistákkal egy öltönyöket, ruhákat varró műhelyben vagy egy ékszerboltban. Olyan is előfordulhat, hogy ingyen elvisz a célállomásra, ha hajlandók vagyunk megállni, „csak körülnézni” a „barátja boltjában”. Nem szabad ettől megijedni, érdemes betérni egy-egy ilyen boltba, ugyanis remek minőségű, a legújabb divat szerint varrott öltönyöket, ruhákat kínálnak – a hazai árakhoz viszonyítva potom pénzért, méretre varrva. A gyorsaság pedig minden képzeletet felülmúl: egy méretre varrott, legújabb Armani szabású férfiöltönyt képesek reggel négyre a szálloda recepciójára szállítani, úgy, hogy a méreteket este tízkor vették le. Mindezt megközelítőleg 100 euróért. A minőségben pedig nem érdemes kételkedni, hiszen éppen itt, Thaiföldön varrják a legnevesebb márkák ruházati cikkeit.

 

Thai masszázs

Nincs olyan sarok Thaiföldön, ahol ne kínálnának masszázst. Szinte nem lehet elmenni az utcán úgy, hogy ne halljuk: „masszázs!!!” Érdemes megkeresni a legszimpatikusabb helyet, és kipróbálni az igazi thai masszázst. Biztosan nem fog csalódni. Legyen szó talpmasszázsról, hátmasszázsról, olajos masszázsról vagy az eredeti thai masszázsról. Az árak nagyon kedvezőek, egyórás, teljes testet átfogó masszázs mindössze 5–7 euróba kerül. Ezt nem szabad kihagyni, még akkor sem, ha a masszázs közben úgy érzi, a masszőr szinte összehajtogatta a testét – az esti alvás után tudni fogja, hogy másnap sem hagyja ki ezt a programot.

És nem szabad elfeledkezni a csodás tengerpartokról, a paradicsomi környezetről és a szikrázó napsütésről sem. Aki tehát úgy dönt, télen Thaiföldre utazik, az biztos lehet benne, hogy egy felejthetetlen egzotikus nyaraláson vesz rész, megfizethető áron.

Tudnivalók thaiföldi utazás előtt

Vízum: Szlovák állampolgároknak rövidebb tartózkodásra (90 napnál nem hosszabb ideig) már nem kell vízum, a beutazáshoz elegendő a hazautazás dátumához képest legalább még fél évig érvényes útlevél.

Utazás: Thaiföldre egyénileg vagy utazási irodával is elutazhatunk. Egyénileg a repülőjegy a legdrágább, mely főszezonban akár 400–600 euró. A legkedvezőbb árakat a Qatar Airways, a Turkish Airlines, az Air China, és az Emirates légitársaság kínálja.

Thai illemszabályok:

– ne viselkedjen tiszteletlenül a vallással kapcsolatban;

–ne viccelődjön a királyi családdal kapcsolatban;

– nők ne érintsék meg a buddhista szerzeteseket, és ne üljenek melléjük;

– ne érintse meg senkinek a fejét;

– ne tegye fel a lábát a székre, az asztalra stb.;

– nyilvános helyen mellőzze az intim jellegű érintkezést (csókolózás stb.);

– meztelenül ne napozzon;

– ne erőltesse a kézfogást, a kezét a feje előtt összekulcsolva enyhén hajoljon meg;

– a drog fogyasztását nagyon szigorúan büntetik, drogkereskedelemért akár halálbüntetés is jár;

– ne dohányozzon az utcán és ne dobja el a szemetet sem, mert pénzbüntetés jár érte;

– ne vásároljon vadállatot,akkor se,ha nem védett.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?