Škoda Octavia 1,5 TSI: takarékos, decens és igazán halk utastárs

Škoda Octavia 1,5 TSI

A Škoda, ugyanúgy, mint a konszern többi márkája, fokozatosan beiktatta kínálatába az új 1,5 TSI erőforrást. Páros számú hengerrel rendelkezik, s az egyik legnagyobb érdekessége, hogy két hengert képes kiiktatni az üzemmódból. Íme, az 1,5 literes benzinmotor a felújított Octaviában.

A felújított Octaviáról már nagyon sok szót ejtettünk, gondoljunk csak az osztott fényszórókra, amelyek hónapokon át foglalkoztatták a szakújságírókat és a közvéleményt. Napjainkra a kedélyek már lenyugodtak, s eljött az ideje annak, hogy valami mással is foglalkozzunk, ne csak a dizájnnal.

Az erőforrás 110 kW (150 LE) teljesítményre és 250 Nm-es forgatónyomatékra van beállítva. Az Octavia esetében hatfokozatos manuális vagy hétfokozatos DSG váltóval rendelhetjük – az én esetemben ez utóbbi, automata váltóval volt párosítva a motor. A legalacsonyabb Active felszereltségi szinttel és liftback változatban az ára 18 860 euró, ez számít alapnak.

A motor abszolút egyedi vonása a hengerkiiktatás. Ha a motor részterhelésen működik (1400-tól 4000-ig terjedő fordulatskálában, körülbelül 25–100 Nm teljesítményen), akkor képes két hengerrel is dolgozni, az erőforrás egyszerűen leállítja a középső két hengerben az üzemanyag-ellátást, amivel jelentős mennyiségű benzint tud megspórolni. A gyártó szerint ezzel akár az 5 liter körüli átlagfogyasztást is elérhetjük 100 kilométeren, a gyakorlat viszont azt igazolta, hogy inkább a hat literhez közeli érték a reális. Gond csak azzal van, hogy a motor nem igazán képes sokáig két hengeren dolgozni, a takarékos vezetéshez abszolút visszafogott tempóra van szükség. Elég minimális energiát kifejteni a gázpedálra, s már munkába áll a két, addig pihenő henger is.

Érdekes

Műszaki adatok

Hengerűrtartalom 1495 cm3

Teljesítmény 110 kW/150 LE 5000 fordulatnál

Forgatónyomaték 250 Nm/1500 fordulatnál

Váltó 7 fokozatos automata

Meghajtás elsőkerék

Csomagtér térfogata 590/1580 l

Végsebesség 220 km/ó

Gyorsulás (0–100 km/ó) 8,3 mp

Fogyasztás városban 6,2 l/100 km

Fogyasztás városon kívül 4,3 l/100 km

Kombinált fogyasztás 5 l/100 km

A modell alapára 16 990 euró

A tesztelt változat alapára 18 860 euró

A tesztelt modell ára 23 510 euró

A hétgangos duplakuplungos automata váltó átlagban 1500 fordulaton tartja a motort. Nyugodt tempónál gyakorlatilag egyáltalán nem hallani a hangját az utastérben. Padlógáznál a váltó azonnal alásorol, s a négyhengeres motor egészen 5900 fordulatig pereg. Hármas sebességfokozatnál úgy 120 km/óráig tudnak gyorsulni, így igazán nem kell tartani az előzéstől.

Szerencsére a dinamikus motorhoz igazították a futóművet is. Az autó magabiztosan fekszik az úton, akár egyenetlen a terep, akár sima az aszfaltút, az éles kanyarokkal is megbirkózik. Az 1,5-ös benzin ezért az Octavia esetében ideális választás azoknak, akik csendre és jó fogyasztásra vágynak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?