Diszkrimináció a régió-fejlesztésben?

<p>A régiófejlesztési stratégiák támogatására kiírt pályázatok támogatásával több száz új munkahely alakulhat a mezőgazdasági minisztérium állítása szerint. A pályázatok elbírálásával kapcsolatban felmerült, hogy diszkriminálták a nyugati országrész déli területeit. A sikertelen pályázók hallgatnak.</p>

A mezőgazdasági minisztérium 87 helyi akciócsoport (HACS), polgári társulás és háromoldalú partnerség stratégiai fejlesztési tervére bólintott rá, melyek összesen 138 millió eurót fordíthatnak régióik fejlesztésére. A sikeres pályázók mintegy 30 ezer négyzetkilométernyi területet fednek le, és 1744 önkormányzatot tömörítnek. A tárca szerint több száz új munkahely jöhet létre, mivel a pályázati kiírás egyik alapfeltétele a munkahelyteremtés volt.

A helyi akciócsoportokon keresztül megvalósított fejlesztés nagy előnye, hogy a pályázatokról helyi szinten, nem pedig Pozsonyban döntenek, ők szabják meg a kritériumokat, és ők bírálják el az egyes pályázatokat is. A támogatást az életszínvonal javítására fordíthatják a sikeres pályázók. „Segítő kezet nyújthatnak a kezdő gazdáknak, a kis agrárvállalkozóknak, a mezőgazdasági termékek feldolgozóinak, de fejleszthetik a közúthálózatot és a turizmust is”– közölte Gabriella Matečná (SNS-jelölt) tárcavezető. Hozzátette, a célirányos támogatásnak köszönhetően az integrált regionális operatív és a vidékfejlesztési programokon keresztül a tárca összesen mintegy 2000 új munkahely kialakításával számol.

Diszkriminatív döntés

Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke néhány napja súlyos területfejlesztési diszkriminációról beszélt a stratégiák kiértékelése kapcsán. „A Nyitrai kerület déli részéből egyetlen helyi akciócsoport sem jutott az országos Leader-hálózatba. A további három déli megyét illetően is 1-2 akciócsoport kivételével hasonló döntés született” – állította. Kerestük Farkas Ivánt, rákérdeztünk, mire alapozta kijelentéseit, egyeztetett-e az elutasított pályázókkal, illetve milyen indoklást kaptak a visszautasított fejlesztési tervek. Farkas a déli területek diszkriminációját pusztán a sikertelenek listája alapján állapította meg. A mezőgazdasági tárca oldalán található értékelés alapján Közép- és Kelet-Szlovákia déli régióiban egy partnerséget utasítottak el, többen egyáltalán nem pályáztak.

Átlátható elbírálás

A tárca állítja, átlátható és objektív feltételek alapján bírálta el az egyes stratégiák színvonalát. A megítélt összeg nagyságánál figyelembe vették az adott régió munkanélküliségi rátáját – leginkább ez nyomott a latba –, a területi eloszlást, a HACS-ba tartozó önkormányzatok és az ott élő lakosság számát.

A sikertelenek hallgatnak

Kerestük a sikertelen pályázókat is, jó néhányukkal egyáltalán nem tudtuk felvenni a kapcsolatot, mások hallgatnak. Az Alsó-csallóközi Társulás Helyi Akciócsoport munkatársa, Fiala Andrea nem akarta értékelni a pályázati feltételeket. „Fellebbezünk a döntéssel szemben, a végleges elbírálásig nem foglalunk állást” – mondta lapunknak. Hozzátette, az értékeléshez most először csatoltak részletes indoklást. Ők 2,5 millió eurós támogatásért pályáztak, melynek fejében 18 új munkahely kialakítását vállalták volna. Sikertelenül pályázott az Ógyallai Mikrorégió is, az esetleges diszkriminációról és az elutasítás okairól ők sem akartak beszélni. Jobbágy József, a társulás elnöke csak annyit közölt, megfellebbezik a döntést.

A nyertesek elégedettek

Az általunk megszólított sikeres akciócsoportok szerint nem beszélhetünk diszkriminációról. „A korábbi pályázati felhívásokhoz képest a mostani kiírás sokkal bonyolultabb és hosszadalmasabb volt. Többször törölték, számos alkalommal át kellett dolgozni a stratégiai terveket, összetett volt a szabályozás, gyakorlatilag háromszor kellett megfelelnünk az újabb és újabb feltételrendszereknek” – magyarázta a rimaszombati járásbeli Mas Malohont munkatársa, Miroslava Vargová. Ők nyerték el a legmagasabb összeget, közel 3,5 millió euróért fejleszthetnek, ugyanakkor 43 önkormányzatot tömörítenek.

A korábbiakkal ellentétben most korrekt és a szakmai szempontokat szem előtt tartva bírálták el a pályázatokat – mondja Marian Habovčík, a Dél-gömöri Háromoldalú Partnerség ügyvezetője. „Most minden akciócsoport részletes indoklást kapott arról, miért utasították el az akciótervüket. Sokan hibásan és késve adták le a mellékleteket, rosszul osztották fel az egyes intézkedéseket, helytelenül dolgozták ki a módszertant” – mondta lapunknak Habovčík, aki szerint a leszakadó régiók pályázói eleve nagyobb támogatást kaphattak. A 16 önkormányzatot tömörítő partnerség több mint 2,5 millió eurót nyert el.

A sikeres pályázók egyetértettek abban, hogy a többször törölt felhívás rendkívül idő- és munkaigényes volt, folyamatosan figyelni kellett az aktuális változásokat és rugalmasan kellett reagálni a módosításokra, de a feltételek teljesíthetők voltak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?