A tiltakozó gazdákról szól a hét

Traktor

Szlovákiát is elérte a héten a gazdák tüntetéshulláma. A hétfői nap folyamán a tiltakozók órákra lezárták a felsőnémeti határt és több település mellett Kassán és Pozsonyban is megjelentek a traktoraikkal. Az újabb tüntetéshullámra csütörtökön lehet számítani, mikor Szlovák Agrárkamara (AKS) és a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) vonul az utcára.

A két tüntetés céljai csak részben egyeznek és a tiltakozók között nem is a legjobb a szervezeti viszony. A legnagyobb különbség a demonstrációk hétfői és csütörtöki hulláma között, hogy mások a szervezők és változik a tiltakozások célpontja is. A hétfői demonstrációhullám a szervezők állítása szerint összesen 21 lokációt érintett, a tiltakozó gazdák több problémára is fel akarják hívni a nyilvánosság és a döntéshozók figyelmét. Véleményük szerint az ukrán gabonatermékek behozatala rákényszeríti a gazdálkodókat, hogy nyomott áron adják el a termékeiket, emellett azonban hangsúlyosan a földművelési minisztérium, valamint az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) támogatásainak késlekedésével és a gazdákra vonatkozó eltérő szabályokkal is elégedetlenek.

A hétfői akció a Szlovákiai Földtulajdonosok és Agrárvállalkozók Szövetsége (ZVPAS), valamint a Szlovákiai Fiatal Gazdák Szövetsége (ASYF) nevéhez kötődik, a két szervezet elsősorban a hazai intézményekben látja a gazdákat akadályozó problémák legfőbb előidézőit. Marián Glovaťák, az ASYF elnöke szerint a tiltakozás megszervezése törekedtek a megegyezésre az SPPK-val, de állításuk szerint elutasították a követeléseiket. A tisztviselő szerint a csütörtöki akciót a Smer próbálhatja meg kihasználni egy politikai kampány részeként, a hazai vonzatú problémákat pedig elkendőzi. A ZVPAS-t vezető Ján Jelen szerint a földművelésügyi minisztérium csak az SPPK-val hajlandó egyeztetni a követelésekről, ezért is döntöttek az önálló akció mellett. A tiltakozók nyolc célkitűzést fogalmaztak meg, többek között az elmaradó PPA-támogatások haladéktalan kifizetését, a szociális járulékokra vonatkozó egyéni kedvezményeket, az Unión kívülről érkező mezőgazdasági termékek vámmentes behozatalának tilalmát, illetve a zöld gázolaj elérhetővé tételét minden gazda számára.

Az Agrárkifizető Ügynökség a kritkákra reagálva kijelentette, hogy a gazdálkodók a közeli jövőben számíthatnak a 2023-as keret folyósításából elmaradt csaknem 118 millió euró kifizetésére. A minisztérium a tiltakozók szerint még novemberben jelentette be a támogatások késését és nem kommunikálta a gazdák felé, mikor jutnak hozzá a támogatásokhoz. Jelen szerint Szlovákia a támogatások merítésében jelentősen rosszabbul áll szomszédainál, s míg Magyarország a vonatkozó keretösszeg 70, Csehország pedig a 80 százalékát fizette ki tavaly októberben, Szlovákia csak a rendelkezésre álló források 40 százalékát törlesztette.

A két másik szervezet, az SPPK és az AKS csütörtökre meghirdetett tiltakozásának célpontja az Európai Unió, a szervezetet sújtó bürokráciai akadályok és az európai zöldpolitika. Richard Takáč (Smer) mezőgazdasági miniszter a hétvégén egy videóban kritizálta a hétfői tüntetést, az SPPK demonstrációján ugyanakkor tervezi a részvételt. Takáč szerint ugyan tiszteletben kell tartani a gazdák tüntetéshez való jogát, de a hétfői megmozduláson „politikai célokra” használták ki az ágazati problémákat, a tiltakozásban pedig állítása szerint mindössze a gazdák egy százaléka vett részt.

A demonstrációknak vannak szlovákiai magyar vonatkozásai is, hiszen a déli régiók termelői szintén bekapcsolódnak a tüntetésbe – a második hullámban. Patasi Ilona, a a Szlovák Agrárkamara (AKS) elnöke lapunk kérdésére elmondta, hogy a szervezet a csütörtöki tüntetést támogatja, a hétfői megmozdulás céljaival pedig nem tud teljesen azonosulni. A tisztviselő rámutatott, hogy az egyeztetések során a hétfőn tiltakozó szervezetek több olyan célkitűzést is megfogalmaztak, melyek teljesítése irreális, például a zöld gázolaj egyetemes használatára vonatkozó követelés. Álláspontja szerint a valós akadályt a gazdálkodók előtt a PPA támogatásai helyett inkább az uniós rendeletekből adódó értelmetlen adminisztratív korlátozások jelentik, például az időpontokhoz kötött vetési tilalom, vagy a támogatásokkal kapcsolatos ellenőrzések. Patasi rámutatott, hogy a déli régiókban Dunaszerdahelyen, Komáromban, Érsekújvárott és Galántán is csütörtökön tiltakoznak az elégedetlen gazdák.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?