Tudjuk, mit néznek majd a velencei fesztiválon

dd

Az augusztus 30-án kezdődő jubileumi, 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon egy olyan magyar film is debütál, amelynek a pozsonyi Prikler Mátyás az egyik producere.

A szervezők a minap nyilvánosságra hozták a fesztivál hivatalos programját, amelyben Reisz Gábor új filmje, a Magyarázat mindenre is szerepel, emellett a seregszemle Biennale College Cinema szekciójában Vermes Dorka első nagyjátékfilmje, az Árni is látható lesz.

Az áldaltan magyarországi filmipari állapotok miatt egyre több ottani rendező keres külföldi partnereket, és különleges szerencse, ha ugyanazon a nyelven – anyanyelvükön – tudnak kommunikálni egymással. Így történt ez Reisz Gábor esetében is, aki előző két filmjével kultikus rendezővé avanzsált Magyarországon, de ez a tény a pályázatok elbírálóit egyáltalán nem érdekelte. Így lett a Magyarázat mindenre társproducere Prikler Mátyás, és miután a filmet beválogatták a velencei fesztivál programjába, már a Magyar Távirati Iroda is elbüszkélkedett ezzel a hírrel.

A film egy 18 éves fiú botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül fest reális képet egy kettészakadt országról. A történet szerint a gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülnie, de rájön, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, de ő a történelemtanárba, Jakabba. A családos Jakab pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával.

De nézzük a nemzetközi sztárokat: David Fincher, Sofia Coppola, Ava DuVernay, Michael Mann, Bradley Cooper és Wes Anderson új filmjét is műsorra tűzik, de erős válogatás látható majd Latin-Amerikából és Ázsiából is.

Alberto Barbera, a fesztivál művészeti igazgatója felidézte, hogy az elmúlt két hét kissé viharos volt a színészek sztrájkja miatt, amely a forgatókönyvírók sztrájkjával együtt kissé váratlanul érte a szervezőket. De hozzátette: a színészsztrájk miatt szerencsére csak egy film, a Challengers esett ki a tervezett programból. Arra is kitért, hogy a sztrájk miatt a SAG-AFTRA színészszakszervezet tagjai ugyan nem lehetnek jelen a fesztiválon, viszont reméli, hogy a független amerikai produkciókban szereplő színészek ott lesznek.

A fesztivál augusztus 30. és szeptember 9. között zajlik. A Netflix három filmjét is bemutatják: David Fincher The Killer című thrillerét, Bradley Cooper Leonard Bernsteinről készült Maestro című életrajzi filmjét és a chilei Pablo Larrain El Conde című alkotását, amely Pinochet diktátort vámpírként ábrázolja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?