Tőlük búcsúztunk 2022-ben

cc

Pótolhatatlan művészeket és a kulturális élet kimagasló egyéniségeit gyászolta a szakma és a közönség ebben az évben. Szakmájukban sok évtizeden át tevékenykedők és sajnos fiatal művészek is távoztak az élők sorából.

Az év elején, kilencvennégy évesen hunyt el Sidney Poitier, az első fekete színész, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriában. Gershwin Porgy és Bess című operájának filmes változatában a címszerepet alakította, később a Nézzétek a mező liliomait! című drámával írta be végleg a nevét a filmtörténetbe azzal, hogy megkapta az Oscar-díjat. Népszerűségével élve a feketék egyenjogúságát követelő polgárjogi mozgalom élére állt.

Szintén januárban, síbalesete után meghalt a harminchét éves Gaspard Ulliel francia színész. Szerepet kapott a Hannibál ébredésében, majd Yves Saint Laurent-t játszotta a róla szóló életrajzi filmben. A legjobb színész Césarját, melyet a francia Oscarnak is neveznek, Xavier Dolan filmjével, az Ez csak a világ végével nyerte el.

Negyvenhárom éves korában hagyott itt minket Mokány Csaba füleki származású színész, rendező. Mindkét hazai színházunkban dolgozott, később a budapesti KoMoD Színház társulatának tagja lett. A Komáromi Jókai Színházban 2000-ben mutatkozott be a kalmár szerepében, Vörösmarty Csongor és Tündéjében. Emlékezetes alakítást nyújtott A kölyök című musicalben is. A kassai Thália Színházban 2006-ban szerepelt A fösvény című Moliére-darabban. A budapesti KoMoD Színházban színészként, rendezőként, sőt néhány előadásban díszlet- és jelmeztervezőként is dolgozott.

Hosszú betegség után, január utolsó napján hunyt el Babarczy László Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színházrendező, szín-igazgató, egyetemi tanár, érdemes és kiváló művész, a kaposvári Csiky Gergely Színház örökös tagja.

Ugyanezen a napon halt meg Beke László művészettörténész. Kutatási területe a 19–20. századi művészet, különös tekintettel a fotó-, film-, videótörténetre és -elméletre. Az 1960-as évek óta vett részt a kortárs konceptuális művészet szervezésében, a neoavantgárd mozgalmak megismertetésében és munkájában.

Februárban hunyt el Monica Vitti, aki az 1960-as években a legsikeresebb olasz filmsztárok közé tartozott. Világhírűvé Michelangelo Antonioni filmdrámáiban játszott szerepeivel vált. 1970-ben Marcello Mastroiannival játszotta el a Féltékenységi dráma főszerepét Ettore Scola romantikus vígjátékában, majd 1974-ben emlékezetes alakítást nyújtott Luis Buñuel A szabadság fantomja című alkotásában. A színésznő hosszú évek óta betegeskedett, 2001-ben vissza is vonult.

Életének nyolcvankilencedik évében hunyt el Tarics Lőrincz Margit színművész, a Komáromi Jókai Színház Örökös Tagja, a tavaly október végén átadott kültéri Színészmúzeum megálmodója. 1952-től a Magyar Területi Színház, majd a Komáromi Jókai Színház tagja volt. Kezdeményezője volt annak a szabadtéri színészmúzeumnak, amelyet végül róla neveztek el, és amely a komáromi Semmelweis Ignác Egészségközpont melletti parkban nyílt meg. Huszonkét elhunyt színész portréja látható ott, akik nélkül ma talán nem létezne szlovákiai magyar színjátszás.

Lippai László színművész február végén távozott az élők sorából. A Madách Színház társulatának tagja volt, szerepei közül legemlékezetesebb a József és a színes, szélesvásznú álomkabát főszerepe, a Cabaret Konferansziéja, a Chicagóban Mary Sunshine és Az Operaház fantomjában Monsieur André alakja. Nagyjátékfilmekben játszott karakterszerepei is jelentősek, szerepelt a Vademberek, a Te rongyos élet és a Hamis a baba című filmben. Rengeteg tévésorozatban láthatta a közönség legutóbb a Drága örökösök és a Jóban-rosszban című sorozatban.

Hetvenhét éves korában hunyt el Ľubo Roman színész, a pozsonyi Nová Scéna művésze, majd igazgatója. Olyan sikeres filmekben szerepelt, mint a Szent Péter esernyője, a Nap a hálóban vagy Az ügyvédnő. A Jozef Moravčík vezette kormány kulturális minisztereként kilenc hónapon át tevékenykedett.

Görgey Gábor áprilisban hagyott itt bennünket. A Kossuth-díjas költő, próza- és drámaíró kilencvenhárom éves volt. Írói munkássága rendkívül széles spektrumú: a klasszicizáló versektől eljutott az abszurd drámáig. Első színdarabját, a Komámasszony, hol a stukker? címűt folyamatosan játsszák Magyarországon és külföldön, nálunk is láthatták a nézők szlovák nyelven is. Görgey Gábor összesen 25 színdarabot írt. Több közülük önéletrajzi ihletésű, a Galopp a Vérmezőn például a kitelepítés emlékeit dolgozza fel.

Idén halt meg az Oscar-díjas Vangélisz Papathanaszíu is, közismertebb nevén Vangelis. A görög zeneszerző legnépszerűbb alkotásai között szerepelt az 1981-es Tűzszekerek filmzenéje, melyért odaítélték neki az Oscar-díjat, valamint ő komponálta Ridley Scott Szárnyas fejvadászának zenéjét is.

Májusban halt meg Andrew Fletcher, a Depeche Mode együttes alapító tagja, billentyűse. Mind a stúdióban, mind fellépéseken szintetizátoron játszott, ő volt az egyetlen tagja a zenekarnak, aki nem énekelt.

Szintén májusban hunyt el Haumann Péter, nyolcvanegy éves volt. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész sokoldalú művész, sajátos humorral megformált vígjátéki alakjai mellett drámai erejű alakításaival is emlékezetes sikereket aratott. Több filmben és számos tévéjátékban is szerepelt, köztük volt a Forró vizet a kopaszra, a Fekete gyémántok, a BÚÉK, a Hajnali háztetők, A híd-ember, a Szabadság, szerelem és a Kalandorok. Felejthetetlen alakításainak egyike a Patás figurája Rideg Sándor Indul a bakterház című regényének filmes feldolgozásában.

Pőthe István, a Komáromi Jókai Színház nyugalmazott színművésze hetvenöt évesen hunyt el. A nyárasdi születésű színművész 1969-től 2007-ig volt a Magyar Területi Színház, illetve jogutódja, a Komáromi Jókai Színház színésze. Magyar és szlovák filmekben szerepelt; a Szlovák Rádió magyar adása hangjátékainak és egyéb műsorainak rendszeres szereplője volt.

Kilencvenhét éves korában elhunyt Peter Brook, a 20. század egyik legnagyobb hatású brit színházi rendezője. A hatvanas évektől a Royal Shakespeare Company igazgatójaként számos Shakespeare-drámát újraértelmezve vitt sikerre. Negyven évig tartó brit sikerszéria után, amelyek során Laurence Olivier-től Orson Wellesig a legnagyobb színészeket rendezte, Peter Brook azt vallotta, hogy „kimerítette a konvencionális színház lehetőségeit”, elköltözött Franciaországba, ahol kísérleti színházcsinálásba fogott.

Augusztusban hunyt el Katkics Ilona, akinek nevéhez olyan népszerű magyar mesejátékok, tévéfilmek és sorozatok főződnek, mint a Kincskereső kisködmön, a Barátom, Bonca, A palacsintás király vagy a Tündér Lala.

Idén hunyt el Olivia Newton-John angol-ausztrál énekes-színésznő, a Grease című musical sztárja. A négyszeres Grammy-díjas énekesnő és színésznő 2018-ban jelentette be, hogy harmadszorra is rákot diagnosztizáltak nála. Legismertebb dalai közé tartozik a Banks of the Ohio, a Xanadu és a Physical. Legismertebb filmszerepei Sandy Olsson volt John Travolta oldalán az 1978-as Grease-ben és Kira az 1980-ban bemutatott Xanadu musicalfilmekben.

Hetvenöt éves korában elhunyt Hana Zagorová cseh énekesnő. Hana Zagorová minden idők legkelendőbb cseh énekesnője – karrierje során több százezer lemezt adott el.

Jean-Luc Godard szeptemberben halt meg. A filmrendező a francia újhullámos mozi fontos alakja volt, aki a hatvanas években tabutémák feldolgozásával és újszerű technikák alkalmazásával forgatta fel a filmművészetet. Olyan klasszikusssá vált filmjei születtek, mint az Éli az életét, amely 1962-ben elnyerte velencei filmfesztiválon a zsűri különdíját, vagy a Bolond Pierrot, az Alphaville és a Week-end. A világ filmművészetére nagy hatást gyakorló, rendkívül gazdag életműve több mint öt évtizedet fog át.

Meghalt Coolio, a kilencvenes években ismert amerikai rapper is idén. Legismertebb száma minden bizonnyal a Gangsta's Paradise, ami a Veszélyes kölykök (Dangerous Minds) című film betétdalaként lett ismert, és amiért 1996-ban Grammy-díjat is kapott.

Szakcsi Lakatos Béla nyolcvan- évesen hagyott itt bennünket. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző példaképéhez, Leonard Bernsteinhez hasonlóan rendkívül sokoldalú zenész volt, játszott együttesben és szólóban, saját kompozíciót és dzsessz- standardot, klasszikus versenyművet nagyzenekarral, ifjú dzsessztehetségek oldalán és a 100 Tagú Cigányzenekarral, rögzített lemezre négykezeseket Vukán Györggyel, és adott ki népdalfeldolgozásokat tartalmazó világzenei albumot. A legrangosabb fesztiválokon lépett fel, gyakran társult külföldi muzsikusokhoz alkalmi együttesekben.

Októberben hunyt el Robbie Coltrane skót színész, a Harry Potter-filmek Hagridja. Két James Bond-filmben is játszott (Aranyszem, A világ nem elég), és több népszerű brit sorozatban tűnt fel, mielőtt megkapta Hagrid szerepét.

Szintén októberben, negyvenöt évesen halt meg Kabai Lóránt költő. A versírás mellett műfordítóként, festőként, fotósként, performerként, dalszövegíróként, lapszerkesztőként és rendezvényszervezőként is tevékenykedett. 1993 óta publikált verseket és prózákat. Spiegelmann Laura álnéven „meghekkelte” a magyar irodalmat, de vizuális művészként is aktívan tevékenykedett, több önálló kiállítása volt. Utolsó verskötete tavaly jelent meg Moaré címmel.

Novemberben hunyt el Dan McCafferty, a Nazareth skót hard rock zenekar alapító tagja.

Nyolcvanhat évesen hunyt el Kubička Kucsera Klára művészettörténész, építészettörténész, műkri-tikus, kurátor és muzeológus, a szakma legismertebb hazai magyar képviselője. Pályafutása során több mint 70 építészeti és képzőművészeti kiállítás anyagát állította össze, sokat foglalkozott hazai magyar művészek munkáival. Mint mondta, négy arca volt – az építészet, a műemlékvédelem, a kortárs művészet, valamint a pedagógiai és a galériákkal folytatott tevékenység.

Nyolcvankilenc évesen hunyt el Ferenczy Anna, a csehszlovákiai magyar színjátszás kiemelkedő, a közönség körében méltán népszerű alakja. Az Állami Faluszínház magyar tagozatának, valamint a Magyar Területi Színház alapító, majd a Komáromi Jókai Színház örökös tagja volt. 

Idén hunyt el Gágyor József pedagógus, néprajzkutató, helytörténész, életének 82. évében.

Hetvenhat éves korában elhunyt Soňa Valentová színésznő, a Szlovák Nemzeti Színház társulatának tagja. Az ország legnagyobb színpadán több tucat főszerepet játszott, tizenöt mozifilmben szerepelt és mintegy 150 tévés produkcióban láthatták őt a nézők. Filmes pályafutását a Boszorkányper (Kladivo na čarodejnice) című filmben alapozta meg 1969-ben. Hatalmas sikert aratott a Juraj Jakubisko által rendezett Holle anyó (Perinbaba) című mesefilm boszorkányának szerepében, de játszott a Na skle malované című musicalben is, amelyet máig a legfontosabb szlovák zenés darabnak tartanak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?