Színházi fesztivál igazi csemegékkel

Kassa. Holnap tíznapos nemzetközi színházi fesztivál veszi kezdetét a Thália Színház szervezésében, immár negyedik alkalommal. A kínálat gazdag és színes, összesen nyolc társulat vendégszerepel a városban, néhány nyalánkságra is számítani lehet.

Kassa. Holnap tíznapos nemzetközi színházi fesztivál veszi kezdetét a Thália Színház szervezésében, immár negyedik alkalommal. A kínálat gazdag és színes, összesen nyolc társulat vendégszerepel a városban, néhány nyalánkságra is számítani lehet.

A soknyelvűség jegyében az események egy orosz-ukrán műkedvelő társulat, valamint a Trival nevű roma zenekar fellépésével kezdődnek holnap este a Tháliában, illetve a Márai Stúdióban. Vasárnap délután, illetve este hosszú idő után ismét magyar szó hangzik fel a kassai Állami Színházban, ahol Molnár Ferenc A testőr című vígjátékával vendégszerepel a Soproni Petőfi Színház. A fő szerepekben Selmeci Rolandot és Kubik Annát láthatja a közönség, az előadás rendezője Iglódi István. Ez a majdnem százéves örökifjú vígjáték férfiról és nőről, színészről és színésznőről, házasságról, szerelemről féltékenységről szól. Kiderül belőle, hogyan akadályozhatjuk meg, hogy házastársunk hűtlen legyen hozzánk: ha minden kötél szakad, legjobb, ha úgy intézzük a dolgot, hogy saját magunkkal csaljon meg minket.

Május 22-én, hétfőn igazi csemege érkezik Kassára, az utóbbi évek legszókimondóbb, legellentmondásosabb és legtöbb vitát kiváltó darabja: A vagina monológok, amelyet a Thália jelenlegi művészeti vezetője, Moravetz Levente rendezett Pécsett. A színpadon három színésznő, Dévényi Ildikó, Nyertes Zsuzsa és Xantus Barbara tolmácsolja kendőzetlenül Eve Elsnernek a női lét problémáiról szóló gondolatait. A színmű Amerikában már botrányos sikert aratott, olyan nevek adták elő, mint Glenn Close és Whoopi Goldberg, Londonban pedig Naomi Campbell is szerepelt az előadásban.

Május 23-án, kedden 17 órai kezdettel Földes László (Hobo) verses-zenés József Attila-összeállítása kerül színre a Márai Stúdióban, „Milyen jó lenne nem ütni vissza” címmel, amely újabb bizonyítéka az ismert rockzenész költészet iránti elkötelezettségének, illetve annak, hogy József Attila versei örök igazságokat hordoznak. Egy nappal később szintén egyszemélyes produkció látható a stúdióban 18 órától: Dévényi Ildikó G. Kreisler: Lola Blau című zenés művét adja elő. A Thália társulata szintén aktívan részt vesz a fesztiválon, 25-én az aktuális bemutató, A fösvény látható a nagyszínházban, 27-én pedig az évad legsikeresebb előadásának számító musical, A dzsungel könyve kerül ismét műsorra 15, illetve 19 órai kezdettel.

Főleg a gyerekek és fiatalok érdeklődésére számíthat Arany János Toldijának feldolgozása, a Komáromi Jókai Színház vendégjátéka Paál Gergely rendezésében, melyet május 26-án délelőtt, illetve kora délután játszanak a Thália Színházban. Ugyanaznap este ugyanott látható a komáromiak másik előadása, Kellér-Horváth-Szenes: A szabin nők elrablása. Május 28-án és 29-én érdekes kísérlet helyszíne lesz a Márai Stúdió: a Szarvasi Szlovák Színház előbb magyarul, egy napra rá pedig szlovákul adja elő ugyanazt a művet, Ivan Bukovčan Keringő a padláson című tragikomédiáját.

A budapesti Nemzeti Kulturális Alapprogram, Kassa város önkormányzata, valamint a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének támogatását élvező fesztivál vélhetően nemcsak a kassai színházkedvelők, hanem a környék lakosságának figyelmére is méltán számíthat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?