Színek, lepedők, félelem

Az elsősorban a fiatal irodalomnak teret szentelő folyóirat megújult külsővel, a Szőrös Kő címtől a Kő felé tendálva áll ismét olvasói elé. A Bolemant László fotóival illusztrált folyóirat szépirodalmi anyagát a Madách-díjas költő, M.

Az elsősorban a fiatal irodalomnak teret szentelő folyóirat megújult külsővel, a Szőrös Kő címtől a Kő felé tendálva áll ismét olvasói elé. A Bolemant László fotóival illusztrált folyóirat szépirodalmi anyagát a Madách-díjas költő, M. Csepécz Szilvia legújabb, erőteljes és megrázó költői képekkel operáló, Színek, lepedők, félelem c. versével indítja. Z. Németh István új versei a társadalmi anomáliák iránt is rendkívül érzékeny alkotót mutatnak. Zalaba Zsuzsa új verseiből nyújt át egy csokorra valót. A szabadkai Kollár Árpád négy izgalmas verssel van jelen. A budapesti Nyilas Atilla művében a Balaton mágiája idéződik meg. Az aradi Karácsonyi Zsolt Laliról és a Bálnáról költött tréfás verselményt. Szűcs Enikő a Nem mondja ki a nevét című, készülő prózakötetéből közöl filozofikus-erotikus részleteket.

Új rovat a Startvonal: a lap ezentúl ebben a rovatban adja közre a pályakezdők műveit. A 15 éves szekszárdi Sós Dóra már első prózakötetét készíti elő. Legérdekesebbnek a diákélet komikus és tragikus fordulatait feltáró szövegei ígérkeznek. A többi alkotó egyetemista: a galántai Jakubecz László színinövendék lévén az utóbbi években gyakrabban van jelen a színpadon, mint az irodalmi folyóiratokban, de három izgalmas, belső feszültségeket boncolgató verset ismét olvashatunk tőle. A brassói Schiau Andrea a kolozsvári irodalmi körök verselésének hangulatát idéző művekkel jelentkezik. A párkányi Dobsony Erzsébet prózakísérleteibe enged bepillantást. Haris Éva versei pedig egy újabb Start-kötet ígéretével kecsegtetnek.

A Kő kövön rovatban Németh Zoltán Drámai regiszterkeverés címmel Tasnádi István Kokainfutár c. kötetéről mond véleményt. Ardamica Zorán a nemrég jubileumát ünneplő Monoszlóy Dezső hosszúversének fordításáról, azaz a szerző megismerhetőségéről elmélkedik köszöntőjében. Z. Németh István folytatja rendhagyó kritikáit; ezúttal Forgatókönyv könyvforgatóknak, vagy A fogatlan apácák harapása címmel Fehér Sándor Cápafogak között c. kötetéről jut eszébe apai-anyai. A budapesti Káva kulturális műhely által színre vitt Brahms és a macskák című Toepler Zoltán–Garaczi László-darabot januárban láthatta a közönség a Komáromi Jókai Színházban. Erről a kamara-előadásról ír Zselinszky Miroslav.

A Prágában élő Pénzes Tímea nemrég elnyert egy sziléziai irodalmi ösztöndíjat – naplótöredékében ezzel kapcsolatos élményeit adja közre. A lapot megjelentető AB-ART kiadó két új könyvére hívja fel a figyelmet: Arcképcsarnok címmel jelent meg a kortárs szlovákiai magyar írók portréit tartalmazó kötet; a Jelek c. színes, szép kivitelű képzőművészeti album Lipcsey György szobrászművész alkotásait mutatja be a művészetkedvelőknek. (hir)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?