Szimbiózisban az anyaggal

Pozsony. Papírképek címmel Sárközy Erzsébet festőművész üvegesen áttetsző, álomszerű alkotásaiból nyílik kiállítás a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének pozsonyi székházában (Palisády 54.) február 11-én, hétfőn 17 órakor.

Pozsony. Papírképek címmel Sárközy Erzsébet festőművész üvegesen áttetsző, álomszerű alkotásaiból nyílik kiállítás a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének pozsonyi székházában (Palisády 54.) február 11-én, hétfőn 17 órakor. A művésznő saját készí?tésű gyűrt papírra fest, képei egyszerre tükröznek érzékenységet és erőt. A tárlat, amelyet Gábor György filozófus nyit meg, március 7-ig látható.

Somos Gyula festőművész, az amszterdami Ruudt Wackers Művészeti Akadémia docense a következőképpen vélekedett Sárközy Erzsébet képeiről a tavalyi, nagy sikerű kassai kiállítás megnyitóján. „Sárközy Erzsébetnél nagy szerepet játszik az anyaggal, anyagokkal való közvetlen kapcsolat. Maga a papír, a papír gyűrődései, szakadásai, az anyag véletlenszerű struktúrája beépül és szervesen összeforr a képek tartalmával és mondanivalójával. Annak ellenére, hogy két teljesen különböző technikáról van szó, mégis töretlen a folytonosság, és teljes az összhang. Az anyag iránti alázata segít neki kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. Ahogy a gyűrt papír szálkás ráncai megismétlik és megerősítik Sárközy Erzsébet fáinak csontvázszerű szerkezetét, másutt pedig a lomb zizegő puhaságát fokozzák, papírképein úgy hangsúlyozzák saját készítésű papírjai a különböző struktúrájú anyagokat, mint a kő, a felhő, az agyag vagy a pala. A papírképek keményebb és elvontabb kompozícióit a papír anyagának finom, játékos életszerűsége szelídíti költészetté. Álmát nem erőlteti az anyagra, hanem segítségül hívja azt, hogy álmait vizualizálja. Párbeszédet folytat vele, megszólítja az anyag lelkét. Ebben a világképben fontos helye van a természetnek, és az ember közvetlen, saját maga alkotta környezetének. Ez egy emberléptékű, humán világ, ahol a lélek szimbiózisban él az anyaggal”. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?