Sosem látott filmdömping

Prága. Jövőre harminckét új filmes produkció premierjét tartják Csehországban, ennyi bemutatóra még sohasem volt példa a cseh filmtörténetben.
A cseh kormány 2008-at A cseh film évének nyilvánította.

Prága. Jövőre harminckét új filmes produkció premierjét tartják Csehországban, ennyi bemutatóra még sohasem volt példa a cseh filmtörténetben.

A cseh kormány 2008-at A cseh film évének nyilvánította. A kabinet kiemelkedően nagy, 100 millió koronás támogatásban részesítette a produkciókat, emellett a cseh televízió korábbi évekbeli hozzájárulásának megduplázásával, összesen 150 millió koronát áldozott a készülő filmekre. De a magáncégek (köztük például a cseh gázszolgáltató vállalat) is szívesen fektetnek be a fellendülő filmiparba – állította a Hospo?dářské noviny című napilap.

Példátlanul magas, 310 millió koronás költségvetésből született Juraj Jakubisko Bathory című történelmi tablója, amely a legendás XVI. századbeli magyar grófnő, Báthory Erzsébet életéről szól. A nagyszabású produkció címszerepét Anna Friel angol színésznő játssza, Mátyás királyt Franco Nero alakítja. Ezenkívül több ismert cseh és szlovák színész is látható benne. A film cseh bemutatója februárra várható.

Sokan várják Václav Marhoul Tobruk című második világháborús drámáját is, amelyben az afrikai hadszíntéren küzdő cseh katonák sorsa elevenedik meg.

A kortárs író, Michael Viewegh regényéből forgatott a népszerű Jan Hřebejk, a fiatal nemzedék egyik legsikeresebb rendezője: a Nestyda (Arcátlan) című film októberben debütál a mozikban.

A játékfilmek mellett már januárban két jelentős dokumentumfilm is forgalomba kerül, az egyik Václav Havel korábbi cseh elnök, a másik pedig Jan Saudek, a világhírű fotográfus életéről és művészetéről. (čtk, mti)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?