Sokba kerülő ingyenzene

A Radiohead tavaly októberi újítása, hogy In Rainbows című nagylemezét először az interneten letölthető formátumban kínálta, a zenésztársakat is megihlette. Mint ismert, a vásárló dönthette el, mennyit fizet érte, de akár ingyen is hozzájuthatott. Trent Reznor már novemberben tesztelte az oxfordi zenekar módszerét.

A Radiohead tavaly októberi újítása, hogy In Rainbows című nagylemezét először az interneten letölthető formátumban kínálta, a zenésztársakat is megihlette. Mint ismert, a vásárló dönthette el, mennyit fizet érte, de akár ingyen is hozzájuthatott. Trent Reznor már novemberben tesztelte az oxfordi zenekar módszerét. A clevelandi Nine Inch Nails énekese dalszerző-producerként működött közre Saul Williams rapper The Inevitable Rise And Liberation Of NiggyTardust! című albumán, amelyet saját kiadója gondoz. Kipróbálta, mi történik, ha a világhálón kínálják. Az érdeklődők választhatnak: ingyen is hozzájuthatnak, a jobb minőségű fájlokért azonban összesen öt dollárt kell fizetniük. Január elejéig a vásárlók közül csak minden ötödik fizetett a dalokért, ami Reznor szerint csalódás. Most mégis tovább kísérletezik, együttese is hasonló értékesítési módszerhez folyamodott. A Nine Inch Nails harminchat dalos instrumentális lemezt készített Ghost I-IV címmel. A korong első kilenc szerzeménye ingyenesen letölthető a világhálóról, aki viszont a teljes kollekciót szeretné beszerezni, annak legalább öt dollárt kell kifizetnie. Az album több változatban is beszerezhető: a legolcsóbb verzió öt dollárba kerül, ezért a vásárló letöltheti a harminchat felvételt bármely általa kedvelt formátumban, és egy negyvenoldalas pdf-formátumú könyvet is kap hozzá. A tízdolláros csomaghoz az azonnali letöltések mellé dupla CD jár, amit a fizikai megjelenés után postáznak a vásárlónak. A hetvenöt dolláros változat a dupla CD mellett egy DVD-vel, egy keménykötésű könyvvel és egy blu-ray lemezzel bővül. A korong háromszáz dollárért is előjegyezhető, ez Trent Reznor által dedikált bakelitlemezzel és további extrákkal egészül ki – ebből 2500 számozott példány készül.

A Ghosts I-IV címet viselő, négy kislemezből álló stúdióalbumot a Nine Inch Nails tavaly ősszel tíz hét alatt rögzítette Reznor magánstúdiójában. A kiadással meg kellett várni, amíg az együttes szerződése lejár a kiadójával. A zenészek elmondása szerint eredetileg egy öt számot tartalmazó EP-ben gondolkodtak, ám a munka eredménye végül a négy részre oszló, harminchat dalt felvonultató Ghosts lett. A teljes anyag a közös improvizációk során született, nem voltak előre lefektetett tervek. (pj, e)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?