Ifjú világcsúcstartók sikerei a hétfői úszódöntőkben

Ifjú világcsúcstartók sikerei a hétfői úszódöntőkben

A sportág két ifjú csillaga, a kanadai Summer McIntosh és a román David Popovici is begyűjtötte karrierje első olimpiai aranyát hétfőn, a párizsi játékok úszóversenyeinek harmadik versenynapján.

Az este a női 400 vegyes fináléjával kezdődött, amelyből a 15 éves Jackl Vivien hiányzott, miután a délelőtti előfutamból nem jutott tovább, ott volt viszont McIntosh, a szám 17 éves világcsúcstartója (4:24.38 perc). A kanadai tini a döntőben rekordjától ugyan elmaradt (4:27.71 perc), de így is a papírformának megfelelően óriási, közel hat másodperces előnnyel győzött. Az ezüstérmet az amerikaiak 18 éves tehetsége, Katie Grimes, a bronzot pedig honfitársa, Emma Weyant gyűjtötte be.

Rögtön újabb finálé, a férfi 200 méter gyors aranycsatája következett, amely óriási izgalmakat tartogatott. A kiélezett csatát végül David Popovici nyerte meg, mindössze két századdal megelőzve a brit Matthew Richardsot és héttel az amerikai Luke Hobsont. A 19 éves román klasszis ezzel McIntosh-hoz hasonlóan élete első ötkarikás diadalának örülhetett, ráadásul hazája történetének első férfi olimpiai bajnoka lett úszásban.

A női 400 vegyeshez hasonlóan férfi 100 háton is a világcsúcstartó győzött. Az olasz Thomas Ceccon ha nem is óriási fölénnyel, de összességében magabiztosan, több mint három tizeddel nyert. Mögötte óriási harc volt a dobogóért és végül a kínai Hszü Csia-jü öt századdal megelőzte a riói játékok bajnokát, az amerikai Ryan Murphyt, aki két századdal bizonyult jobbnak az éremről így lecsúszó görög Aposztolosz Hrisztunál, a szám idei Európa-bajnokánál.

Női 100 méter mellen a Tokióban 200-on győztes dél-afrikai Tatjana Smith győzött a kínai Tang Csien-ting és az ír Mona Mc Sharry előtt, majd az utolsó hétfői számban, a 200 méter gyors döntőjében az ausztrál Ariarne Titmus kikapott honfitársától, Molly O'Callaghantől, így nem tudta megvédeni címét, ahogyan két napja 400-on tette. A bronzérmet az idei világbajnok hongkongi Siobhan Bernadette Haughey szerezte meg.

Eredmények:

    férfiak:
    200 m gyors, olimpiai bajnok:

   David Popovici (Románia) 1:44.72 perc
2. Matthew Richards (Nagy-Britannia) 1:44.74
3. Luke Hobsont (Egyesült Államok) 1:44.79

    100 m hát, olimpiai bajnok:

   Thomas Ceccon (Olaszország) 52.00 perc
2. Hszü Csia-jü (Kína) 52.32
3. Ryan Murphy (Egyesült Államok) 52.39        

    nők:
    400 m vegyes, olimpiai bajnok:

   Summer McIntosh (Kanada) 4:27.71 perc
2. Katie Grimes (Egyesült Államok) 4:33.40
3. Emma Weyant (Egyesült Államok) 4:34.93
    
    100 m mell, olimpiai bajnok:

   Tatjana Smith (Dél-afrikai Köztársaság) 1:05.28 perc
2. Tang Csien-ting (Kína) 1:05.54
3. Mona Mc Sharry (Írország) 1:05.59
    
    200 m gyors, olimpiai bajnok:

   Molly O'Callaghan (Ausztrália) 1:53.27 perc        
2. Ariarne Titmus (Ausztrália) 1:53.81
3. Siobhan Bernadette Haughey (Hongkong) 1:54.55

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?