„... s tették szépen, figurásan”

Új, egész estés műsorát mutatja be a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes december 3-án, hétfőn 19 órától Pozsonyban, a ružinovi művelődési házban. A „... s tették szépen, figurásan” című előadásuk ezúttal a keleti régiókba invitálja a nézőket: a történelmi Abaúj-Torna, Zemplén, Sáros és Ung vármegye néptáncaiból, népdalaiból állították össze. Az együttes vezetőjével, koreográfusával, Konkoly Lászlóval beszélgettünk.

Somogyi Tibor felvételeHogyan született meg a Szőttes új műsora?

Már régebben terveztük, hogy Kelet-Szlovákia, pontosabban a Bodrogköz és a szomszédos régiók táncait részletesebben feldolgozzuk. Az új műsorunk azonban annyiban talán kapcsolódik az előző, Egy este a Szőttessel című előadásunkhoz, amelyben a Székelyföld és a Kisküküllő mente legszebb táncaiból és dallamaiból válogattunk, hogy ezúttal is egy szűkebb tájegység területéről adunk elő táncanyagokat. Ezenkívül még egy kapocs fűzi az előző produkciónkhoz: a magyar táncokon kívül ezúttal is ízelítőt adunk az adott régió más nemzetiségű lakóinak néptáncaiból, így szlovák és cigány táncokat is láthat a közönség. A cigány táncok közül konkrétan szepsi cigánytáncok szerepelnek az együttesünk programjában. Szepsiben a cigány tánc ma is élő városi folklórnak számít, s egy több generáció óta zenélő családhoz, a hagyományőrző Bascsúr családhoz kapcsolódik. Régebbi keletű kapcsolat fűzi hozzájuk az Szőttest, a néptánctáborunkban is szerepeltek vendégként. Mivel az új műsorban cigány táncok is szerepelnek, így adódott az ötlet, hogy őket is meghívjuk vendégként a műsorunkba.

Miből és hogyan válogatták az új műsor anyagát?

Óriási anyagmennyiség áll a mai táncosok és koreográfusok rendelkezésére, hiszen Kelet- Szlovákiában a néptáncgyűjtés már az ötvenes években lezajlott, és lényegében ezekből az anyagokból merít mind a mai napig szinte mindenki. A hangzóanyag pedig, azaz a népdalok tárháza Ág Tibor gyűjtésének köszönhetően szinte kimeríthetetlen.

Ha ilyen hatalmas anyagból válogathattak, nem fenyegette önöket a bőség zavara?

Nem igazán. Ha egy szűkebb régiót vizsgálunk, és konkrétan a magyar vonatkozású dolgokat, nem túl nagy a választék. Lehet, hogy ez most furcsán hangzik, de tudni kell hozzá, hogy például a hajdani Abaúj vármegye területén, egy-két „szigeten” kívül, elég gyorsan lezajlott a polgárosodás, és ennek következtében kiveszett a közéletből maga a (nép)tánckultúra. Szerencsére azon?ban maradt egy-két falu, ahol tovább élt, például Magyarbődben, amely nagyon híres a népművészetéről és a viseletéről is. A Bodrogköz viszont, amíg nem szabályozták a Bodrogot, a Latorcát és a Tiszát, mivelhogy ez a három folyó zárja közre a ezt a tájegységet, egy elszigetelt régiót alkotott, ezért ott tovább megmaradhatott a néptánckultúra. Értéknek tartották, őrizték a hagyományokat, és szerencsére erről a vidékről elég sok gyűjtés is megmaradt. Az első gyűjtések szinte rögtön a háborút követően, 1947–48-ban folytak.

Milyen jellegzetességei vannak mondjuk a bodrogközi táncoknak?

Általában jellemző a keleti régiókra, a Tisza-vidékre és Szatmárra is gondolok, hogy táncmotívumokban rendkívül gazdagok. Azon a vidéken a tánkultúra nagyon fontos volt az ott élő embereknek. Hasonlóan, mint Erdélyben, ahol technikailag szintén nagyon igényes táncok alakultak ki. A magyarlakta területeken meglátásom szerint táncmotívumokban az egyik leggazdagabb tájegység a Bodrogköz és a Tisza-vidék.

Az új bemutatójuk „össz?munka” eredménye, hiszen több koreográfus jegyzi.

Valóban. A szepsi cigánytáncok koreográfiáját Oláh Attila készítette, és ő is tanította be az anyagot. A szlovák táncok színpadra állítására Vlado Michalkót kértem fel, aki a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola koreográfus szakán tanul. A fiatal szlovák néptáncosok és koreográfusok között ő az, aki azt a szemléletet képviseli, amelyet a Szőttes is magáénak vall: az autentikus néptáncfeldogozást. Vlado Michalko szólótánccal is szerepel a műsorban, sárosi táncokat fog előadni. Jómagam a magyar néptáncok koreográfiáját készítettem. Meg kell említenem Nagy Myrtillt is, akivel hosszú ideig együtt vezettük a Szőttest, és most ismét a segítségét kértem a lánytáncok betanításában. Így állt össze ez a kis csapat. A talpalávalót az együttes régi, jól bevált zenekara húzza, melynek tagjai Németh Dénes, Takács Ádám, Lelkes Tibor és Hanusz Zoltán. Színpadra lép a bemutatónkon az Apró Szőttes is, amelynek jelenleg több „kihelyezett részlege” van. Tartunk képzést a Duna utcai alapiskolások számára, ezenkívül a pozsonypüspöki és a békei alapiskolában is működik egy csoport. Hétfőn a békei gyerekek mutatkoznak be egy gömöri összeállítással.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?