RÖVIDEN

Szerb Antal regénye finnül
Budapest/Helsinki. Szerb Antal kultuszregénye, A Pendragon legenda finn nyelvű kiadását ma este mutatják be a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban Trendek és rejtélyek – a magyar irodalom legnépszerűbb írói címmel, a Magyar Kultúra Hetei programsorozat részeként.

Szerb Antal regénye finnül

Budapest/Helsinki. Szerb Antal kultuszregénye, A Pendragon legenda finn nyelvű kiadását ma este mutatják be a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban Trendek és rejtélyek – a magyar irodalom legnépszerűbb írói címmel, a Magyar Kultúra Hetei programsorozat részeként. A regényt Juhani Huotari fordította finn nyelvre és az Atena Kiadó gondozta. A bemutatón Outi Hassi műfordító tart előadást a magyar irodalom legnépszerűbb íróiról és a műfordítás nehézségeiről és gyönyörűségeiről. Szerb Antal (1901–1945) a XX. század eleji magyar irodalom egyik legmeghatározóbb személyisége, A Pendragon legenda volt az első regénye, amelyet a műfordítások révén az elmúlt években egész Európában megismerhettek. A mű kiválóan ötvözi a történelmi rémregényt, a fantáziát és az izgalmat, az irodalmat és az okkultizmust, mesterien megírt klasszikus rejtvényei egészen az álomszerű végkifejletig izgalomban tartják az olvasót. (m)

Madách Imre-díj

Pozsony. Az Irodalmi Alap (Literárny fond) felhívja a szlovákiai magyar könyvkiadókat és szerzőket, hogy a Madách-díjakra és -nívódíjakra felterjeszthető művek leadási határideje 2008. március 15. Pályázni lehet minden olyan szépirodalmi (költői, prózai, irodalomtudományos) kötettel, mely 2007 folyamán első kiadásban jelent meg, a fordítói kategóriában pedig bármely szlovák szépirodalmi mű 2007-es fordításkötetével. A műveket három példányban kell személyesen vagy postán eljuttatni a megadott határidőig az Irodalmi Alap székházába (Grösslingová 55, 815 40 Bratislava). (cs)

Bacsó Péter új filmje

Budapest. Március 20-tól vetítik a magyar mozik Bacsó Péter Kossuth-díjas rendező új filmjét, a Majdnem szűz című alkotást. Az intézeti lány prostitúcióból való kitöréséről szóló film főbb szerepeit Ubrankovics Júlia, Hujber Ferenc, Tóth Attila és Kaszás Gergő játssza. A film kegyetlenül realista, de ez is többször átfordul a groteszkbe és a komikumba. „Remélem, hogy a lélegzetelállító jelenetek után felszabadultan nevetnek majd a nézők a film bizonyos részein” – jegyezte meg az idén 80 éves rendező. (mti)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?