Fődíjat kapott Reisz Gábor Lengyelországban

ss

Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmje nyerte meg a Nowe Horyzonty (Új Horizontok) elnevezésű, 24. alkalommal rendezett wrocławi nemzetközi filmfesztivál fődíját.

A filmes mustra zsűrije szerint Reisz Gábor alkotása „találékony megközelítése a társadalmi megosztottságot ábrázoló, a mai Magyarországból kiinduló, de mindnyájunk számára ismert világgal is könnyen rezonáló történetnek”. A film ereje abból fakad, hogy „szerény források felhasználásával készült, sikeresen emlékeztetve minket arra, hogy az összetettségre adandó legjobb válasz az egyszerűség” – olvasható a fesztivál honlapján. A július 20–28. között megrendezett mustrán idén összesen 285 alkotást mutattak be a világ 80 országából.

Reisz Gábor filmjét tavaly márciusban a jobb hazai mozikban is látni lehetett. „A Magyarázat mindenre akkor is a mai magyar valóságról szólna, ha nem pont az lenne a témája. Először is: kész csoda, hogy elkészült, olyan kevés pénzük volt rá az alkotóknak. Rossz tapasztalataikból kiindulva nem is pályáztak támogatásért a Nemzeti Filmintézetnél, ahol ötfős bizottság dönt a teljes magyar filmszakmáról. Szerencsére találtak egy külföldi koprodukciós partnert, ez volt a pozsonyi MPhilms, Prikler Mátyás rendező-producer cége, amely sikerrel járt a szlovák Audiovizuális Alapnál” – írtuk az itteni bemutató kapcsán.

A történet röviden: Ábel (Adonyi-Walsh Gáspár) véletlenül a zakóján felejti a kokárdát, aztán „megnémul” a történelemérettségin, és otthon azt hazudja, a kokárda miatt buktatták meg. A jobb-oldali apuka (Znamenák István), aki amúgy is rühelli a liberális töritanárt (Rusznák András), elmeséli az esetet orvosának, aki tovább meséli egy taxisofőrnek, aki tovább meséli a fodrásznál, és a fodrászok ugyebár nagy pletykafészkek. A hír eljut egy jobboldali újság fiatal munkatársához (Hatházi Rebeka), akinek köszönhetően országos ügy kerekedik belőle. Ábel szerelmes Jankába, az osztálytársába (Kizlinger Lilla), aki viszont az említett történelemtanárba van belezúgva.

A csaknem két és fél órás filmidő elegendő arra, hogy valamennyi karakter kikerekedjen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?