RÖVIDEN

Bagdad kéri a hosszabbítást
Bagdad. Az iraki kormány tegnap úgy határozott, hogy kéri az ENSZ-től az országban állomásozó többnemze?tiségű erők mandátumának utolsó, a jövő év végéig történő meghosszabbítását. Núri al-Máliki kormányfő azt is közölte, Bagdad 2008.

Bagdad kéri a hosszabbítást

Bagdad. Az iraki kormány tegnap úgy határozott, hogy kéri az ENSZ-től az országban állomásozó többnemze?tiségű erők mandátumának utolsó, a jövő év végéig történő meghosszabbítását. Núri al-Máliki kormányfő azt is közölte, Bagdad 2008. július 31-ig új biztonsági együttműködési megállapodást fog kötni az USA-val, amely felváltja a többnem?zetiségű erők iraki jelenlétét szabályozó ENSZ-megbízatást. Az USA iraki nagykövete pozitív folyamatnak nevezte az iraki kormány döntését. (MTI)

Pedagógusok bérsztrájkja

Prága. Szünetelt a tanítás tegnap a cseh általános és középiskolák többségében, mert a pedagógusok magasabb béreket és jobb munkakörülményeket követelve sztrájkot hirdettek. Szakszervezeti források szerint a tiltakozó akcióba mintegy 100 ezer oktatásügyi dolgozó – az összes iskolai alkalmazott fele – kapcsolódott be, míg számos intézmény jelképesen csatlakozott hozzá. A Mintegy 10 ezer iskola közül több mint 6 ezerben nem volt, vagy korlátozott volt a tanítás. A cseh pedagógusok havi átlagfizetése 23 ezer korona, ami nagyjából kétezerrel több, mint az országos átlagfizetés. A pedagógusok a 30 ezer koronás átlagbéreket tartanák manapság megfelelőnek. (kokes)

Elengedtek 8500 rabot

Rangun. Kegyelemben részesített 8585 rabot a mianmari katonai kormányzat az ENSZ-nek tett gesztusként, valamint a régóta várt alkotmány kidolgozásában elért haladás megünnepléseként – jelentette tegnap az állami média. Azt nem tudni, vannak-e közöttük olyanok is, akiket a szeptemberi kormányellenes tüntetések leverésekor vettek őrizetbe. Az ellenzéki Nemzeti Liga a Demokráciáért szóvivője szerint tucatnyi politikai fogoly is elhagyhatta börtönét, de egyiküket sem a legutóbbi tiltakozások alatt vették őrizetbe. (MTI)

Javuló viszony

Peking. Felszentelte tegnap a hivatalos kínai katolikus egyház a déli kantoni egyházmegye Vatikán által jóváhagyott új püspökét, alig néhány nappal azután, hogy a közép-kínai Jicsangban is egy, a szentszék által elfogadott püspök foglalhatta el hivatalát. Ez újabb jele a Vatikán és Peking közötti viszony javulásának. Legutóbb szeptemberben neveztek ki két új kínai püspököt, ugyancsak Róma jóváhagyásával. Kínában 8–12 millió katolikus él, akiknek egy része a hivatalos kínai egyházhoz, másik része viszont a Rómát követő, jelenleg illegalitásban lévő egyházhoz hű. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?