Román filmé lett az Európai Filmakadémia fődíja

Berlin. A 4 hónap, 3 hét és 2 nap című román film nyerte az Európai Filmakadémia fődíját, a legjobb európai filmnek járó díjat. A rendező, Christian Mungiu egyben a legjobb európai rendezőnek járó díjat is megkapta.

Berlin. A 4 hónap, 3 hét és 2 nap című román film nyerte az Európai Filmakadémia fődíját, a legjobb európai filmnek járó díjat. A rendező, Christian Mungiu egyben a legjobb európai rendezőnek járó díjat is megkapta. A film egy fiatal nő történetét mutatja be, aki Romániában a Ceausescu-diktatúra idején tiltott abortuszra kényszerül. A film a május végi Cannes-i Filmfesztiválon már ugyancsak fő?díjat, Arany Pálmát nyert, s harcba száll a jövő évi Oscar-díjért is.

Tizenöt kategóriában osztották ki szombaton Berlinben az Európai Filmakadémia idei díjait, amelyeket az európai filmipar Oscar-díjának tekintenek. A világhírű francia filmrendező, a 76 éves Jean-Luc Godard életműdíjat kapott, de nem jelent meg az ünnepségen. A 77 éves német operatőrt, Michael Ballhaust szintén élet???mű?díjjal tüntették ki.

Az Európai Filmdíjak ez évi, immár 20. díjátadó gálaestjét a Treptow Arenában rendezték. Az ünnepi műsor két házigazdája Emmanuelle Beart francia színésznő és Jan Josef Liefers német színész volt. Az ünnepség nyitányaként Wim Wenders rendező, az Európai Filmakadémia elnöke köszöntötte a mintegy 1400 meghívott vendéget, köztük a filmvilág néhány kiemelkedő személyiségét, mindenekelőtt Jeanne Moreau francia, valamint Liv Ullmann norvég színésznőt.

A legjobb európai forgatókönyvért járó díjat a török származású német rendezőnek, Fatih Akinnak ítélték A másik oldalon című, Németországban és Törökországban játszódó, hat ember tragikus sorsát, illetve egymás közötti kapcsolatait bemutató filmjének saját maga által írt forgatókönyvéért. A közönség díját az olasz Giuseppe Tornatore kapta Az ismeretlen című filmért, míg a legjobb rövidfilmért járó díjjal a spanyol Eduardo Chapero-Jackson „Alumbra?miento” című filmjét jutalmazták.

A legjobb európai színésznőnek járó filmdíjat a brit Helen Mir?ren kapta a Stephen Frears által rendezett A királynő című film főszerepéért, míg a legjobb férfialakítás díját az izraeli Sasson Gabainak ítélték, a The Band's Visit című film főszerepéért. II. Erzsébet angol királynő alakjának megformálásáért Helen Mirren korábban már „valódi” Oscar-díjat és Arany Pálmát is kapott.

A legjobb európai operatőrnek járó díjat a német Frank Griebe kapta a Parfüm: egy gyilkos története című film operatőri munkájáért.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?