Román bázison az amerikai rakétavédelmi pajzs

Tegnap felavatták az amerikai rakétavédelmi rendszer Romániába telepített elemeit a dél-romániai deveselui katonai támaszponton.Bukarest/Moszkva.

Tegnap felavatták az amerikai rakétavédelmi rendszer Romániába telepített elemeit a dél-romániai deveselui katonai támaszponton.

Bukarest/Moszkva. Robert Work amerikai helyettes védelmi miniszter azt mondta, hogy a rakétavédelmi rendszernek köszönhetően a NATO hatékonyabban tud védekezni az ellene irányuló támadások ellen. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár történelmi pillanatról beszélt, és úgy vélte, hogy a romániai támaszpont üzembe helyezése jelentősen növeli a NATO európai szövetségeseinek biztonságát. A NATO nem akar újabb hidegháborút Oroszországgal, a Romániába telepített amerikai rakétavédelmi rendszer nem irányul Moszkva ellen, hanem kizárólag védelmi jellege van – tette hozzá. Deveseluból lehetetlen Oroszország ellen támadást indítani, és a rakétavédelmi rendszer a NATO térségén kívülről érkező fenyegetések ellen nyújt védelmet a tagállamoknak. A főtitkár bírálta Moszkvát, felelőtlennek nevezte fenyegetéseit, és kifejtette, hogy a NATO az Ukrajnával szembeni agresszív orosz fellépés miatt erősítette meg a második világháború óta példátlan módon keleti határát. A csaknem 170 hektáron elterülő, 800 millió dolláros költséggel megvalósult támaszpont egyebek mellett ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas 44 elfogórakétát telepítettek.

Megsérti a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverekről szóló szerződést, hogy az USA Romániába telepítette az európai rakétapajzs elemeit – szögezte le az orosz külügyminisztérium. Oroszország szerint a Nyugat ezzel a közép-európai békét fenyegeti, a rakétapajzs Romániába telepítését hibának minősítette, és rámutatott, hogy a lépés közvetlen fenyegetést jelent Oroszország biztonságára. Az orosz külügy szerint az amerikai rakétavédelmi rendszer európai elemeinek Romániába és Lengyelországba (a lengyel Redzikowóban most látnak neki egy hasonló komplexum építésének) telepítése képes felborítani a térség stratégiai egyensúlyát. Moszkva máris válaszlépéseket helyezett kilátásba. Szergej Karakajev vezérezredes, a rakétacsapatok parancsnoka szerint az új rakétarendszerek kifejlesztése során már külön figyelnek arra, hogy nehezen követhető pályán mozgó robbanófejekkel miként lehet áthatolni az amerikai pajzson. (MTI, NOL)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?