Rimaszombat várja a vers- és prózamondókat

<p>...és természetesen a lírai kisszínpadokat, valamint a verséneklőket is. Gömör középpontja immár 24. alkalommal ad otthont a Tompa Mihály Országos Verseny döntőjének. A megmérettetés holnap kezdődik.</p>

JUHÁSZ KATALIN

Hálásak vagyunk a szervezőknek a rendezvény nevének lerövidítéséért. Nem kevés helyet takaríthatunk meg azzal, hogy nem kell többé leírnunk: Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondók, Énekelt Versek és Lírai Kisszínpadok Versenye. A plakáton is jobban mutat a Tompa Mihály Országos Verseny, a műsorvezetők és ünnepi szónokok nyelvéről nem is beszélve.

Huszonnégy évvel ezelőtt kevesen hitték volna, hogy a Komáromból „átültetett” verseny gyökeret ereszt Rimaszombatban. És lám, jövőre itt a negyedszázados jubileum. A város befogadta a rendezvényt, az ott élő magyarok sajátjuknak tekintik, sokan részt vesznek a kísérőrendezvényeken, végigélvezik a díjkiosztó gálát, tapsolnak a szabadtéren fellépő verséneklőknek, vagy legalábbis tudnak róla, mi folyik náluk április vége felé.

Az országos elődöntők öt helyszínen zajlottak az elmúlt hetekben (Szencen, Galántán, Komáromban, Losoncon és Rozsnyón), az érvényben levő kulcsrendszer alapján idén is nagyjából 350 résztvevője lesz a döntőknek. Hét kategóriában folyik a verseny, bár nem mindegyik iránt mutatkozott egyforma érdeklődés. A valamikori 7–8 lírai kisszínpad helyett idén csupán 3 csoport érkezik; úgy tűnik, ez a műfaj mostanság nem túl divatos. Az énekelt versek kategóriája viszont annál népszerűbb, főleg Közép- és Kelet-Szlovákiában. 10–12 együttesre, előadóra lehet számítani Rimaszombatban, valamennyien a losonci és a rozsnyói elődöntőkből kerültek a döntőbe – tudtuk meg a verseny szervezőjétől, Kamenár Horváth Évától.

A zsűri összetétele egyelőre titkos. A szervezők ugyanis nem szeretnék, ha elindulna a pusmogás, latolgatás. Szerintük jobb, ha a versenyzők és felkészítőik csak a helyszínen tudják meg, kik bírálják el a produkciókat. Kamenár Horváth Éva hosszas unszolásunkra is csupán annyit árult el, hogy a tavalyi vesenyhez hasonlóan idén is nemzetközi összetételű zsűri várható, a hazaiak mellett szlovéniai, kárpátaljai és erdélyi tagokkal. Valamennyi kategória zsűrijét igyekeztek úgy összeállítani, hogy legyen benne egy hazai „öreg róka”, egy fiatalabb tag, valamint egy külföldi szakember.

Az események holnap délután 16 órakor kezdődnek: Csémy Éva üvegfestményeiből nyílik kiállítás a döntő helyszínén, a városi művelődési házban. Ezután a résztvevők a hagyományokhoz híven megkoszorúzzák Tompa Mihály költő – a verseny névadója – szobrát. 18.30-kor kezdődik az ünnepélyes megnyitó, melynek keretében átadják az idei Kulcsár Tibor-díjat. Az estét Vadkerti Imre, Zsapka Attila és Sipos Dávid akusztikus koncertje zárja.

Péntek délelőtt elindul a verseny; aki éppen nem szerepel, kézműveskedhet az Izgő-mozgó Kézművesműhellyel. Este az Ifjú Szivek Táncszínház nagy sikerű Kakukktojását élvezhetik kicsik és nagyok, majd megnyílik a fesztiválklub, ahol slam poetry est lesz a műfaj hazai királya, Laboda Róbert és barátai közreműködésével.

Szombat délelőtt a zsűritagok kapnak szót: kezdődnek a nyilvános szakmai értékelések. Délután a kisebbek Badin Ádám Meseszínházának Öregapám mesefája című előadását nézhetik meg, a nagyobbak pedig Szászi Zoltán rimaszombati költővel találkozhatnak, akit „kollégája”, a füleki Mizser Attila kérdez pályájáról. Aki pedig inkább valamilyen szabadtéri eseményre lenne kíváncsi, meghallgathatja a verséneklők örömzenélését a művelődési ház előtti szökőkútnál (amely remélhetőleg működni fog a rendezvény idején). Az ünnepélyes eredményhirdetés, illetve a díjkiosztó gálaműsor szombaton 19 órakor kezdődik, ekkor hangzanak el ismét a győztes produkciók. Csémy Éva kiállítása mellett egy másik tárlat is megtekinthető a rendezvény ideje alatt, a XIV. Ferenczy István Országos Képzőművészeti Verseny díjnyertes munkáiból.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?