Régi irodalmunk kutatója

Hetvenöt esztendővel ezelőtt, 1927. augusztus harmadikán született az Érsekújvári járásbeli Kisújfalun Csanda Sándor irodalomtörténész, tanszékvezető egyetemi tanár. Munkásságát sokrétű tevékenység, több kultúrát érintő alapos tudományos érdeklődés és beható vizsgálódás jellemezte.

A hazai magyar szakos tanár nemzedékek egész sorát nevelte felM. Nagy László felvételeAlap- és középiskolai tanulmányait szülőfalujában, Kisújfalun, valamint Érsekújvárott és Budapesten végezte. A magyar fővárosban kezdte meg egyetemi tanulmányait is, amelyeket később Pozsonyban folytatott, ahol 1952-ben szerzett magyar–szlovák szakos tanári diplomát. Még oklevele megszerzése előtt, 1951-ben Sas Andorral közösen létrehozta a Komenský Egyetemen a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékét, s tanársegédként dolgozott a jeles irodalomtörténész, történész mellett. Végigjárva az egyetemi oktatói ranglétrát – 1954-től adjunktus, 1962-től docens – 1974-ben szerezte meg az egyetemi tanári címet. Egy évvel később az irodalomtudományok doktorává avatták. 1960 és 1968 között a nyitrai Pedagógiai Főiskola Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének tanszékvezető tanáraként tevékenykedett. Ezt követően 1987-ig a pozsonyi Komenský Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének tanára, 1975-től 1986-ig vezetője is volt.

A pedagógusi pályához mindvégig hű maradt, a hazai magyar szakos tanárnemzedékek egész sorát ő vezette be a régi magyar irodalomba, különös hangsúlyt helyezve a magyar reneszánsz költészet kiemelkedő alakja, Balassi Bálint lírájára.

Nevét természetesen nem csupán több évtizeden át oktató tanárként jegyzik, hanem a régi magyar irodalom, a cseh–magyar és a szlovák–magyar kulturális és irodalmi kapcsolatok, valamint a két világháború közötti csehszlovákiai magyar irodalom kutatójaként is. Szakmai odafigyeléssel írt kritikáival egyengette a kortárs kisebbségi magyar irodalmat, amelynek aktív szervezője is volt, emellett tankönyveket, egyetemi jegyzeteket írt.

„Maradandó tudományos eredménye a Szigetvárról szóló magyar és szlovák históriás ének eredetét feltáró, Matunák Mihály álkuruc dalai leleplező és a Rákóczi-felkelés szlovák vonatkozásait ismertető tanulmánya. Úttörő munkát végzett az első Csehszlovák Köztársaság magyar irodalmának feltárásában, értékeinek megőrzésében. Mintegy másfél évtized kutatómunkájának eredményeként feldolgozta és portrék formájában bemutatta a vizsgált korszak jelentősebb alkotóit” – írja pályafutását méltatva Szeberényi Zoltán az 1918–1995-ös időszakot tárgyaló A Cseh/szlovákiai magyar irodalom lexikonában.

Csanda Sándor kötetben megjelent tanulmányai: Magyar írók Csehszlovákiában (1953), A törökellenes és kuruc harcok költészetének magyar–szlovák kapcsolatai (1961), Első nemzedék (1968), Harmadik nemzedék (1971), Balassi Bálint költészete és a közép-európai szláv reneszánsz stílus (1973), Szülőföld és irodalom (1977), Fábry Zoltán (1980), Nemzetiségi irodalmunk és kapcsolatai (1985), Szülőföldünk régebbi irodalmi hagyományai (1986). Munkásságáért Nemzetiségi és Madách Imre-díjjal tüntették ki.

Csanda Sándor tizenhárom éve, 1989-ben hunyt el. (ebt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?