Rászálltak a fóliaellenőrök a könyvesboltokra

dd
Budapest |

Magyarországon jelenleg törvény tiltja, hogy a könyvesboltokban a kiskorúak hozzáférjenek olyan kötetekhez, amelyekben „öncélú szexualitás” vagy homoszexuális emberek szerepelnek. Az ilyen könyveket be kell fóliázni, hogy ne tudják kinyitni őket.

Az utóbbi hetekben a magyarországi fogyasztóvédelem nekifeküdt a könyvesboltok ellenőrzésének, intenzíven figyelik, milyen műveket fóliáznak le – derül ki a hvg.hu körkérdéséből. A lap könyvkereskedőket szólított meg, akik arról számoltak be, hogy az ellenőrök legtöbbször vásárlónak adják ki magukat, és kimondottan a „gyermekvédelmi” fóliák meglétét figyelik. A lap szerint a kormányhivatalok célzottan állították rá az alájuk tartozó fogyasztóvédelmet az ellenőrzésekre, ám a Miniszterelnökség egyelőre nem nyilatkozott a kérdésben.

A Líra bolthálózatát pár hete a könyves szakmában csillagászati összegnek számító 12 millió forintra büntették, mert fólia nélkül árulta Alice Oseman többek között meleg tinikről szóló Heartstopper – Fülig beléd zúgtam című képregényét, amelyből egyébként sikeres Netflix-sorozat is készült. A Líra bírósághoz fordult, a büntetés felfüggesztését kérte, amit első fokon elutasítottak, a másodfokú döntésre még várnak. Ugyanakkor nemrég felmerült, hogy a szóban forgó törvényben van egy vesszőhiba, amely miatt az egész cirkusz értelmét veszítheti. Ráadásul a megkérdezett könyvárusok többsége szerint a fólia eleve kontraproduktív, mivel mostanában sokkal több fogy a lefóliázott kötetekből.

A Líra könyvesbolthálózat kreatív igazgatója, Nyáry Krisztián nemrég úgy fogalmazott, hogy a Meseország mindenkié című kötetből nemzetközi bestsellert csinált Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa, amikor 2020-ben ifjúságvédelmi célból ledarálta a könyv egyik példányát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?