Poptúladagolás a tengerparton

Barcelona |

<p>Fesztiválajánlót  általában úgy ír az ember, hogy a dátum és a helyszín gyors ismertetése után kiemeli azt a négy-öt zenekart, amit föltétlenül látni kell és kábé tíz sorban le is tudja az egészet.</p>

Na de mit lehet kezdeni egy olyan fesztivállal, amelyik nem szégyell három napba belezsúfolni több mint száz fellépőt, melyek közül – még a legóvatosabb becslések szerint is – legalább negyven koncertje tűnik kihagyhatatlannak? Vegyünk egy nagy levegőt és vessük bele magunkat a Primavera fesztivál tervezett programjába.

Már eddig is gyanús volt, hogy a barcelonai Primavera ott van az európai könnyűzenei fesztiválok élmezőnyében, de idén valószínűleg végérvényesen felült a trónra. Az irigylésreméltó környezet (a fesztivált Európa egyik legizgalmasabb városának tengerpartján rendezik meg) idén is adott, ráadásul ezt most sikerült megfejelni egy olyan programmal, ami bőven megéri a fapados repülőjegy és egy barátságos barcelonai hostel árát. Lássuk, mire föl ez a nagy felhajtás.

Ha igazán komoly mérföldkövet keresünk az utóbbi bő húsz év rockzenéjében, egészen biztosan az elsők között jut eszünkbe a Nirvana. Kurt Cobain és zenekara egy szempillantás alatt söpörte el a még mindig a nyolcvanas évek elhasznált, nevetséges kliséiből élő gagyi rockzenekarokat. Egyszerű, dallamos gitárzenéjük gyakorlatilag milliók életét változtatta meg és emellett forradalmi változást hozott a mainstream popzenébe is, nem szabad azonban elfeljtenünk, hogy a Nirvana zenéje korántsem volt előzmények nélküli. Cobain egyik kedvenc zenekara, a Pixies, az alternatív rock egyik legnagyobb óriása. Két hibátlan és két nagyon jó lemez kiadása után belső ellentétek és a közönség érdektelensége miatt feloszlottak ugyan a kilencvenes évek legelején, de pár éve újra koncerteznek – ők a fesztivál egyik fő attrakciója. Egy kicsit még a Nirvana örökségénél maradva: a Nevermind elképesztő sikere után egyre-másra tűntek fel az MTV-n a különböző alternatív rockzenekarok, melyek közül jópár tiszteletét teszi idén a Primaverán. Ott lesz például a lusta, lezser külvárosi létet talán mindenki másnál jobban megéneklő Pavement, a hasonló stílusban utazó Built to Spill, az érzelmes punkzene egyik kilencvenes évekbeli úttörőjének számító Sunny Day Real Estate, illetve a karcosabb Superchunk, a country, a folk és a rock egyik leglenyűgözőbb újraértelmezője a Wilco – valamint ezek mai követői, a No Age, az Almighty Defenders, a Japandroids vagy a Surfer Blood.

Érdemes még egy kicsit a punknál és a független rocknál maradni, ugyanis több olyan úttörő együttes is fellép majd Barcelonában, akik nélkül a fentiek talán sosem adták volna a fejüket zenélésre. Ott lesz például minden idők egyik legeredetibb punkzenekara, a Wire, vagy az a Mark E. Smith, aki Fall nevű zenekara élén már több mint harminc éve ötvözi egészen bámulatosabb módon egy kőbányai borozó sokatlátott törzsvendégének agresszivitását és egy élesszemű költő zsenialitását. De feltétlenül érdemes még megemlíteni a nyolcvanas évek amerikai független rockjának olyan hőseit mint a Mission of Burma, vagy Steve Albini, vagy a post punk korszak két emblematikus zenekarát, a Liquid Liquidet és a Slits-t.

Tartsunk egy kis pihenőt és hagyjuk a gitárokat egy kicsit – ez a fesztivál, bár jórészt valóban a rockzenéről szól, mégis tart egyéb izgalmakat is. Idén fellép például a new wave-korszak három brit szupersztárja, Gary Numan, a Pet Shop Boys és a Soft Cellből ismert Marc Almond. De ha valaki az elektronikus zene aktuális kedvenceire kiváncsi, az is megtalálja a számítását, méghozzá az Major Lazer, Joker, Diplo, a Moderat, Fake Blood, a Bloody Beetroots vagy a Fuck Buttons bulijain.

Nincs az a bombabiztos stratégia, aminek segítségével minden jó koncertre eljuthatunk majd, ahhoz legalább húszszor kéne tér-idő ugrást végrehajtanunk a fesztivál ideje alatt. És ha ez még mindig nem lenne elég, itt lesz szinte mindenki, aki az utóbbi bő két évben egy kicsit is számított a popzene azon részein, amelyek nem tűnnek föl a nagy zenecsatornákon. A teljesség igénye nélkül: New Pornographers, The xx, Panda Bear, Grizzly Bear, Antlers, Sleigh Bells, Black Lips…

Sorolhatnám  kifulladásig, de ehelyett legyen elég annyi: akit egy kicsit is érdekel, mi zajlik jelenleg a popzenében, töltse a május végét Barcelonában. És reménykedjen, hogy addigra feltalálják a tér-idő ugrást. A Primavera fesztiválra Barcelonában május 27-29. között kerül sor. A fesztivál honlapja: www.primaverasound.com  (Sidó Zoltán)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?