Újítások az Alsószeli Jurtanapokon

XVIII. Alsószeli Jurtanapok-toborzó
Alsószeli |

Több újítással, de a megszokott lelkesedéssel szervezik az Alsószeli Jurtanapok fesztivált június 28-30-án a Laposon, immár XVIII. alkalommal. A szombat esti nagykoncertet az Anna and the Barbies adja.

Az Alsószeli Jurtanapok Kulturális Fesztivál és Nyári Szabadegyetem szervezői, az Alszik – Alsószeli Szabadidő Klub és a Zele törzs tagjai megtartották a hagyományos toborzót, vagyis a fesztivál önkénteseinek találkozóját, tájékoztatóját. 

Francisti László a helyi kultúrházban köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, hogy több változást vezetnek be az eddigi évekhez képest. Az egyik, hogy lerövidül a fesztivál időtartama, mivel évről évre azt tapasztalják, hogy a vasárnap esti műsoron nagyon kevés a látogató, így az utolsó program Csuja Imre Imi, mondj egy verset! című előadása lesz az evangélikus templomban 15 órai kezdettel. A büfék, lepényes sátor estig nyitva lesznek, Barsi Csaba és zenekara népzenei kíséretet ad addig, amíg lesz érdeklődő, de a Laposon, a fesztivál helyszínén nem lesz más műsor. 

A szervezők idén először kénytelenek voltak bevezetni a támogatói jegyet. A helyiek 1, a máshonnan érkezők 5 eurós belépőt fizetnek, amiért cserébe karszalagot kapnak, amely mindhárom nap összes programjára belépésre jogosítja a tulajdonosát. A fesztiválhelyszínt nem tudják elkeríteni, két helyen lesz kapu felállítva, ahol meg lehet váltani a jegyet, illetve az önkénteseknél lehet majd a karszalagot megvásárolni, tehát jórészt a látogatók lelkiismeretére bízzák, hogy vesznek-e jegyet. Szabados Zsolt elmondta, erre azért van szükség, mert fenntarthatatlan az ingyenes fesztivál. 

„Ha a segítőink nem önkéntesek lennének, már régen nem lenne Jurtanapok. A támogatóktól, akiknek végtelenül hálásak vagyunk az adományokért, körülbelül tíz éve nagyjából ugyanazt az összeget kapjuk, akárcsak a pályázatokból is szinte ugyanakkora összeg folyik be, miközben mindennek emelkedik az ára. A fellépők legtöbbje most előre kéri a tiszteletdíját, így nagyjából 20 ezer eurót kell hetekkel a Jurtanapok előtt kifizetnünk. Ez nagyon megnehezíti a megvalósítást, hiszen nem tudjuk, mennyi támogatásra számíthatunk a pályázatokon, amelyeknél utófinanszírozás van. Azt a pénzt, amit az évek során megspóroltunk a fesztivál bevételéből, a készülő Zele Házra fordítottuk, így leginkább a támogatók segítségére számítunk” 

– magyarázta. Hangsúlyozta, hogy rövidebb lesz ugyan a fesztivál, de körülbelül ugyanannyi programot kínálnak a három napra, mint eddig. Pénteken a megszokottnál korábban, 15 órakor nyitják meg a Gyermekudvart, ekkor vehetik be a gyerekek a szalmavárat. A Jurtanapok hivatalos megnyitója 17 órakor kezdődik. A pénteki nap hagyományosan a helyi Varsás, Apró Varsás, Kisvarsás Néptáncegyütteseké, a Varsás Népdalköré és a Bendő zenekaré, valamint a Sajó Banda lép fel a folkkocsmában. Az esti tűzugrás előtt Bársony Bálint és az MRP, utána pedig a Dalriada zenekar ad koncertet.

Szombat délelőtt főként gyerekprogramok lesznek, 12:30-kor kezdődik a hagyományos felvonulás a Lapostól a Millenniumi Emlékműig, délután lovagi torna a 907-es pozsonyi és az 1849-es peredi csata emlékére. Fellép egyebek mellett a Bordó Sárkány zenekar, a Republic Tribute Band, 21:30-tól pedig az Anna and the Barbies zenekar ad koncertet, utána hajnalig tartó vigadalom DJ Peterrel. A jurtákban különféle előadásokkal várják az érdeklődőket. A tavalyi nagy siker után ismét lesz Nők Jurtája, ahol nőket érintő, de nem csak nekik szóló előadásokat terveznek.

Francisti Erzsébet az ételekért felel. A toborzón megtudtuk tőle, hogy idén nem lesz Faloda, hanem helyette Mundi József érkezik a betyárkonyhájával. 

„A Jurtanapokon minden munkát az önkéntesek végeznek. A Faloda ellátása, a pecsenye- és kolbászsütés, valamint a gulyásfőzés meglehetősen megterhelő, sok volt a panasz a hosszú sorok, a várakozás miatt, ezért úgy döntöttünk, inkább kiadjuk az ételes büfét, ahol ugyanúgy lesz pecsenye, kolbász és valamilyen egytálétel. A hodosi lakomáról ismert szakácsnak is szívügye a Jurtanapok, széles kínálattal érkezik. Számára is ez lesz az első Jurtanapok, együtt kitapasztaljuk, mire van igény és aszerint lehet az ételkínálatot alakítani. A Hörpintő, a Serelde és a többi szolgáltatás ugyanúgy megmarad, mint eddig. A konyhában készül az elmaradhatatlan lepény, sütünk-főzünk a szereplőknek és a személyzetnek. A mostani toborzóra is nagyjából ötvenen érkeztek, ahogy általában mindig, ők már fel is iratkoztak az egyes feladatokhoz, de továbbra is várjuk a további önkéntesek jelentkezését. Nagyjából hatvan személyre van szükség minden nap ahhoz, hogy az összes feladatot el tudjuk látni” 

– fejtette ki Francisti Erzsébet.

A XVIII. Alsószeli Jurtanapok részletes programja, az összes tudnivaló megtalálható és folyamatosan bővül a rendezvény Facebook-oldalán és a Zele törzs honlapján.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?