Párizsi szerelmek

Az Arany Pálmáért versengő húsz film közül a brit Ken Loach és a kínai Lou Ye politikai és szerelmi témájú filmjeinek bemutatójával csütörtökön megkezdődött az 59. cannes-i filmfesztivál hivatalos programja.

Az Arany Pálmáért versengő húsz film közül a brit Ken Loach és a kínai Lou Ye politikai és szerelmi témájú filmjeinek bemutatójával csütörtökön megkezdődött az 59. cannes-i filmfesztivál hivatalos programja.

A fesztivál doyenjének számító, az elkötelezett filmekről ismert brit Ken Loach The Wind that Shakes the Barley című műve a múlt századelő ír függetlenségi háborújának idején játszódik.

A hivatalos versenyprogram másik csütörtöki bemutatója egyszerre a szerelemről és a politikáról szóló alkotás volt. A kínai Lou Ye Summer Palace (Nyári palota) című mozija két fiatal gyűlölettel teli szerelmét meséli el 1987 és 2003 között. Középpontjában az 1989-es kínai diáklázadás és a pekingi Tienanmen téri vérengzés áll. A filmet az általuk megtekintett kópia rossz minőségére hivatkozva a hatóságok egyelőre nem engedték vetíteni Kínában. A rendező Cannes-ban elmondta: kész bármit megtenni azért, hogy filmjét a kínai mozikban is bemutassák. Véleménye szerint a film szerelmi jelenetei és politikai utalásai egyformán problémát jelentenek a cenzúra számára, de a rendező – elmondása szerint – szívesen kivágja azokat a filmből, ha a cenzúra úgy kívánja.

A második legrangosabb válogatás, a filmnyelvet megújító alkotások Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű kategóriája a világ más-más tájáról származó 18 rendező által jegyzett Párizs szeretlek című közös alkotásával nyílt meg csütörtök este. A francia újhullám előtt tisztelgő film alkotói között találhatóak a Coen testvérek, Frédéric Auburtin, Gus Van Sant, West Craven, Olivier Assayas, Isabel Coixet, Ettore Scola. Mindegyikük egy tíz percnél rövidebb, tragikus, vicces vagy éppen megható történetben mesél el egy szerelmi találkozást a sokszínű és soknemzetiségű francia főváros egy-egy kerületében. A jelenetekben feltűnik többek között Marianne Faithfull, Juliette Binoche, Gena Rowlands, Fanny Ardant, Bob Hoskins, Isabella Rossellini, Maria de Medeiros, Nick Nolte és a Latin negyedről szóló rész társrendező-főszereplőjeként Gérard Depardieu is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?