Oroszlános Pincér

Prága. Jiří Menzel legújabb rendezése. az Őfelsége pincére voltam lett a tavalyi, 2006-os év legsikeresebb cseh filmje. A Cseh Film- és Televíziós Akadémia (CFTA) által szombaton este Prágában megrendezett díjátadón a Bohumil Hrabal azonos című kisregényéből készült film összesen négy Cseh Oroszlánt kapott.

Prága. Jiří Menzel legújabb rendezése. az Őfelsége pincére voltam lett a tavalyi, 2006-os év legsikeresebb cseh filmje. A Cseh Film- és Televíziós Akadémia (CFTA) által szombaton este Prágában megrendezett díjátadón a Bohumil Hrabal azonos című kisregényéből készült film összesen négy Cseh Oroszlánt kapott. A filmre alig két hónap alatt mintegy 600 ezer ember váltott jegyet.

A második legértékesebbnek tartott Cseh Oroszlánt, amelyet a rendezésért ítél oda a neves szakemberekből álló zsűri, Jiří Menzel kapta. A Magyarországon is jól ismert és népszerű cseh alkotó filmje az idei berlini filmfesztiválon elnyerte a nemzetközi filmkritikusok szövetségének (FIPRESCI) díját is.

„Eddig már minden színésznek és az egész forgatócsoportnak is többször megköszöntem a remek munkájukat. Most engedjék meg, hogy annak mondjak köszönetet, aki miatt ezt a filmet elkészítettük, mégpedig az író Bohumil Hrabalnak” – jelentette ki a díj átvételekor az Oscar-díjas rendező, aki már 1997-ben Cseh Oroszlán életműdíjat kapott.

Őfelsége pincére a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Cseh Oroszlánt „szolgálta fel” a kitűnő szlovák színésznek, Martin Hubának. A film operatőre, Jaromír Šofr is átvehette a legnagyobb cseh filmes elismerést. Három Cseh Oroszlánt gyűjtött be Jan Hřebejk Kráska v nesnázích (Szép lány, durva helyzet) című alkotása – a legjobb férfi és női főszereplő (Jří Schmitzer, Anna Geislerová), valamint a legjobb női mellékszereplő kategóriában (Jana Brejchová).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?