Egy osztrák bíróság bűnösnek talált egy nőt amiatt, hogy gondatlanságból megfertőzte koronavírussal a szomszédját

koronavírus Ausztria

Pénzbírságra és felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek Ausztriában egy nőt azért, mert a koronavírus-világjárvány idején gondatlanságból megfertőzte a szomszédját, egy rákbeteg férfit, aki később belehalt a vírus okozta szövődményekbe – jelentette az osztrák sajtó pénteken.

A klagenfurti tartományi bíróságon csütörtökön meghozott ítélet szerint a most 54 éves vádlottra négy hónap felfüggesztett szabadságvesztést és 800 euró pénzbírságot szabtak ki súlyos gondatlanságból elkövetett emberölés miatt. Az ítélet nem jogerős. 

Az áldozat tüdőgyulladásban halt meg, amelyet a koronavírus okozott. Egy virológiai szakértői vizsgálat kimutatta, hogy a szervezetét megtámadó koronavírus DNS-e megegyezett a bíróság elé került szomszédjánál kimutatott víruséval, ami azt bizonyítja, hogy csaknem 100 százalékig biztos, hogy a vádlott adta át neki a fertőzést 2021 decemberében. A szakértő szerint a két esetben felfedezett vírusok közötti ilyen magas fokú egybeesés különösen ritka, mert a koronavírusok nagyon gyorsan mutálódtak. 

A bíró az ítélethirdetéskor azt mondta a vádlottnak, hogy „személy szerint sajnálja őt, mert ez olyan eset, amely feltehetően több százszor megesett, csak most egy szakértő – a vádlott szerencsétlenségére – szinte teljes bizonyossággal kimutatta, hogy ő adta át a fertőzést”. 

A nőt tavaly júliusban már bűnösnek találták és elítélték ugyancsak a koronavírussal összefüggő ügyek miatt. Akkor három hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott azért, mert szándékosan veszélyeztetett másokat a fertőzéssel: nem maradt karanténban a pozitív teszteredménye után, és maszk nélkül járt-kelt az emberek között. A súlyos gondatlanságból elkövetett emberölés vádpontjának kivizsgálására külön eljárás indult. 

Az elhunyt hozzátartozói azt mondták a bíróságon, a két szomszéd egy olyan napon futott össze a lépcsőházi folyosón, amikor a vádlott már bizonyosan tudatában volt annak, hogy koronavírusos. Az elítélt tagadta, hogy találkozott volna a később megbetegedett szomszédjával aznap, és azt is állította, abban a hitben volt, hogy nem covidos, hanem – ahogy az minden télen lenni szokott – csak hörgőgyulladása van. 

Ezzel szemben a háziorvosa a rendőrségnek elmondta: amikor pozitív lett a nő koronavírustesztje, azt mondta: „ő emiatt biztos nem fog bezárkózni a lakásába”.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?