Putyin a nyugati rakétákról: a NATO ezzel belép a háborúba

Keir Starmer Joe Biden

Keir Starmer brit miniszterelnök Washingtonban Joe Biden amerikai elnökkel tárgyal. A találkozó során valószínűleg eldől, bevethetik-e az ukránok a szigetország által átadott Storm Shadow robotrepülőgépeket mélységi oroszországi célpontok ellen. Vlagyimir Putyin orosz elnök élesen kikelt a terv ellen.

Keir Starmer brit miniszterelnök a Joe Biden amerikai elnökkel folytatott tárgyalása során valószínűleg eldől, bevethetik-e az ukránok a britek által átadott, 250 km feletti hatótávolságú Storm Shadow robotrepülőgépeket oroszországi célpontok ellen. A The New York Times európai tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy az Egyesült Államok hajlik arra, hogy jóváhagyja Ukrajna számára nagy hatótávolságú rakéták használatát mélységi oroszországi célpontok ellen. Ennek feltétele, hogy a fegyverek ne amerikai gyártmányúak legyenek. Bár a rakéta nem amerikai gyártmány, viszont a célra tartó pontos vezérlése amerikai műholdaktól, a Pentagon technológiájától függ. Starmer szerint Nagy-Britannia nem törekszik konfrontációra Oroszországgal.

Ukrajna jogosult a nyugati fegyverek használatára a háborús bűntettek megelőzése végett – jelentette ki Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter az Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel közös sajtókonferencián. Az ukrajnai háború során „pontosan azt fogjuk csinálni, amit korábban is, alkalmazkodni fogunk az aktuális helyzethez, azokat az eszközöket illetően is, amelyek Ukrajna rendelkezésére állnak az orosz agresszióval szembeni hatékony védekezés érdekében” – válaszolt Blinken.

Vlagyimir Putyin arról beszélt az állami tévében, hogy ha az ukránok nyugati nagy hatótávolságú fegyvereket vetnének be az orosz területek ellen, az szerinte a NATO-országok közvetlen részvételét jelentené az ukrajnai harci cselekményekben. Az orosz vezető szerint az ukrán hadsereg nem képes ilyen fegyverekkel önállóan csapást mérni, mert ez csak amerikai és uniós műholdak segítségével lehetséges. „És nagyon fontos, hogy a repülési feladatokat ezekbe a rakétarendszerekbe valójában csak a NATO-országok katonái tudják bevinni. Arról szól, hogy a NATO-országok részt vesznek-e közvetlenül a katonai konfliktusban vagy sem. Ha ez a döntés megszületik, az nem jelent mást, mint a NATO-országok, az Egyesült Államok és az európai tagországok közvetlen részvételét az ukrajnai háborúban”. Szerinte a Nyugat közvetlen részvétele az ukrajnai konfliktusban megváltoztatja annak lényegét. 

(MTI, Portf., ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?