Nyári operafesztivál Pozsonyban

Június 2-a és 12-e között rendezik meg Pozsonyban a nyári operafesztivált, hivatalos nevén a Zenés Színházak Nemzetközi Fesztiválját, amelynek a Szlovák Nemzeti Színház patinás épülete ad otthont

A legnagyobb várakozás a Neue Oper Wien Zauberflöte 06 című előadását előzi megFotó: SNDAz első operafesztivált 2004-ben tartották, szép sikerrel. Ötletgazdája és életre hívója, Marián Chudovský, a Szlovák Nemzeti Színház igazgatója a sajtótájékoztatón közölte: az ideire semmiféle támogatást nem kaptak a kultuszminisztériumtól. Ez is közrejátszhatott abban, hogy megértéssel fogadta a budapesti Magyar Állami Operaház szinte utolsó pillanatban érkezett bejelentését: anyagi okok miatt kénytelenek lemondani közreműködésüket, Szokolay Sándor Vérnászának bemutatását. „Sajnáljuk, hogy már másodszor hiányoznak a budapestiek a fesztiválunkról, mert kellemes partnerek, jó velük az együttműködés. Reméljük, a következő fesztiválra már el tudnak jönni” – mondta Chudovský. A Magyar Állami Operaház a Szlovák Nemzeti Színház tavalyi budapesti vendégjátékát, Donizetti Az ezred lánya c. vígoperájának előadását viszonozta volna, a csereakció mellett épp az anyagiak hiánya miatt döntött a két társulat.

Szerencsére a tervezett program többi része marad, így az operakedvelők izgalmas produkcióknak örülhetnek. A legnagyobb várakozás a Neue Oper Wien előadását előzi meg. Nem csoda, a külön az idei Mozart-évre megrendelt Zauberflöte 06 úgy készült, mint Mozart operájának korszerű változata, ami óriási kihívást jelenthetett szerzője, Thomas Pernes számára. A cselekmény egy mai iparmágnás excentrikus estélyén zajlik, ide érkezik egy fiatalember, Tamino, aki tartozni szeretne valamilyen közösséghez, és tapasztalatokra kíván szert tenni. Mozart hősének 21. századi alteregója azonban nem olyan szerencsés, mint a felvilágosodás korának Taminója. Hogy miért nem, megtudhatja, aki június 4-én megnézi Pernes művét. Zenéje különös keveréke a Mozart-reminiszcenciáknak és korunk muzsikájának, amelyből nem hiányoznak a dzsessz és az elektronikus zene elemei sem.

A prágai Nemzeti Színház két darabbal is szerepel a fesztiválon: Janáček Jenufájával (június 9-én) és Smetana Az eladott menyaszszonyával (június 10-én). Mindkettőt Jiří Nekvasil rendezte, ugyanaz, aki a jelenleg Pozsonyban játszott, erősen aktualizált Rusalkát. Elmaradhatatlan társával, Daniel Dvořák szcénográfussal ők ketten napjaink cseh operaszínpadának fenegyerekei, így számíthatunk arra, hogy a két művet nem szokványos előadásban láthatjuk. Az eladott menyasszonyban a komikumra helyezték a hangsúlyt, kerülve minden szentimentalizmust. Kiemelt szerepet kapott a tánckar (koreográfus: Petr Zuska) és a komédiások jelenete. Nekvasil az élőképek mestereit, a prágai Sokol tornaegylet tagjait szerepelteti a tömegjelenetekben. Az előadásnak két hazai közreműködője is lesz: Petra Nôtová, aki Esmeralda szerepét énekli és Oliver Dohnányi karmester. A Jenufát a legnagyobb nyugati operaházakban vezénylő Jiří Kout dirigálja, a címszerepet Dana Burešová alakítja. Ugyanabban a rendezésben, amelyet Pozsonyban láthatunk, fut jelenleg a Jenufa a dublini és a rigai operaházban.

A fesztivál június 2-án a Szlovák Nemzeti Színház új produkciójával, Mozart Figaro házasságának bemutató előadásával kezdődik. A repertoárdarabok közül hármat is láthatunk: egy kortárs művet, Juraj Beneš, a nemrég elhunyt szlovák zeneszerző Shakespeare Hamletje inspirálta The Players című operáját (június 7-én), Brittentől a Peter Grimes-t (június 8-án) és Csajkovszkij Anyeginjét (június 12-én). A Britten-mű a repertoár egyik legnagyobb erőssége, az Anyegin pedig izgalmas, újszerű rendezésével hódít, amely nem kisebb személyiség, mint Peter Konwitschny munkája. A nyolc operaelőadás között (a Figaro házassága egymás után kétszer kerül bemutatásra) lesz egy kakukktojás is: Krajčí–Holováč nemrég bemutatott balettja, a Don Juan, ezt június 6-án adja elő a Szlovák Nemzeti Színház balettegyüttese.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?