Nemzetközi dzsesszünnep

Kassa. Ma kezdődik és három napon át tart Kelet-Szlovákia legjelentősebb dzsesszfesztiválja a GeS klubban. A szakma országos viszonylatban is a legszínvonalasabb rendezvények között tartja számon a fesztivált, amelyet 12. alkalommal rendeznek meg.

Kassa. Ma kezdődik és három napon át tart Kelet-Szlovákia legjelentősebb dzsesszfesztiválja a GeS klubban. A szakma országos viszonylatban is a legszínvonalasabb rendezvények között tartja számon a fesztivált, amelyet 12. alkalommal rendeznek meg.

Tavaly volt olyan nap, amikor ki kellett tenni a „megtelt” táblát a klub bejárati ajtajára. A zenekarok ma már többnyire maguk jelentkeznek, van tehát miből válogatniuk a szervezőknek. A kínálat ismét változatos, a dzsessz-rocktól a funkyig terjed a skála. Szabados Géza, a klub tulajdonosa és a GeS szervezőiroda vezetője szerint a zenészek akkora élvezettel játszanak a remek akusztikájú teremben, hogy a koncertek általában alaposan elhúzódnak.

Ma este a rockosabb hangzást szerető fiatalok kedvében szeretnének járni, a rendezvényt ugyanis a Stage Meridian nevű cseh-szlovák formáció nyitja. A név mögött Palo Habera kísérőzenekarának tagjai bújnak meg, akik a frontember nélkül más utakon járnak. Másodiknak két Európa-szerte ismert zenész, Luboš Šrámek zongorista és Milo Suchomel szaxofonos következnek egy kvintett élén. Suchomel az avantgárd dzsessz elismert alakja, nemrég nyerte el a legjobb hangszeres szólista díját a nemzetközi hírű krakkói fesztiválon. A hazaiak után egy lengyel formáció, a Zbigniew Jakubek Quartet következik, melynek névadója több műfajban is otthonosan mozog.

A holnapi program a free jazz jegyében kezdődik Radovan Tariška alt-szaxofonos és Ondro Krajňák jóvoltából, majd egy kis latin-jazz hangzik fel Robo Opatovský tolmácsolásában. A pop-műfajban mozgó Opatovský nemrég legalább annyira meglepte a hazai szakmát dzsesszes hangulatú albumával, mint azt Robbie Williams tette swing-lemezével. A kassai koncerten a kilenctagú bigband mellé egy vonósnégyest is felpréselnek a színpadra. Az estét a fesztivál állandó fellépője, Peter Lipa zárja.

Pénteken egy magyar zenekar, a Brezo Quartet mutatkozik be. Saját meghatározásuk szerint zenéjük „kalandzene” számos jazz-elemmel, ám ezeket nem hagyományosan használják. „Komolyzene ez a szó minden értelmében. Egyrészt a klasszikus gitár telt, meleg, érzékeny, barokkos hangzása miatt, másrészt pedig mert maguk a kompozíciók tekintélyparancsolóak: gyakoriak a tört, páratlan ritmusok, az alaposan megkomponált, bonyolult motívumok” – áll a fesztivál műsorfüzetében. A Brezovcsik Gábor (klasszikus gitár), Lukács Gábor (altszaxofon), Szerető Dániel (basszusgitár), Molnár Gábor (dob) felállású zenekar a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének jóvoltából érkezik a fesztiválra. Utánuk egy igazi világhíresség, Steve Logan veszi birtokba a színpadot magyar és lengyel zenésztársaival. A New York-i basszusgitáros többek között David Sanborn, John Scofield, Michael Franks vagy Aretha Franklin zenekarában játszott hosszú pályafutása alatt. A péntek este igazi húzóneve azonban Szabados Géza szerint mégsem ő, hanem a nálunk is rendkívül népszerű Dan Bárta, akit Csehországban ötször választott az év énekesének a popszakma. Ezúttal ő is új oldaláról mutatkozik be egy dzsessztrió élén.

A kassai nemzetközi dzsessz-fesztiválról bővebb információkat a www.ges.sk internetes honlapon találhatnak az érdeklődők.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?