Merész történetek versenyben

<p>Trencsénteplic. Negyvenkilenc ország terméséből válogatva több mint 130 mozgóképet, ebből közel 90 nagyjátékfilmet kínál a szombaton kezdődő és június 27-ig tartó Art Film Fest. A fesztivál ünnepélyes megnyitóján Szabó István Oscar-díjas magyar rendező munkásságát Arany Kamera-díjjal jutalmazzák.</p>

TALLÓSI BÉLA

A szemle nagyjátékfilmes fődíjáért, a Kék Angyalért 11 produkció versenyez. Merész, intim és pikáns témákat dolgoznak fel a szekció egyes darabjai, kezdve Noaz Deshe Fehér árnyék című kegyetlen drámájával, folytatva Fernando Eimbcke mexikói rendező Club Sandwich című vígjátékával, mely egy anya és fia közötti nagyon erős kapcsolatról szól. Viszonyukban törést jelent, amikor Hektor, a kamasz fiú egy fürdőhelyen megismerkedik Jazminnal, a vele egykorú lánnyal. Paloma, az anya, nem nézi jó szemmel a kapcsolatot, attól tart, elveszíti a fiát.

Uberto Pasolini angol–olasz vígjátéka, a Still Life közzéppontjában egy temetkezési vállalat alkalmazottja áll, aki olyan személyek temetéséért felel, akiknek nem volt hozzátartozójuk, egész életükben egyedül voltak. A legutóbbi esete azonban őt magát is megdöbbenti. Amikor az elhunyt lakásában kutat annak múltja után, hogy méltó búcsúbeszédet készítsen elő és megfelelő gyászzenét találjon, olyasmire bukkan, amiből kiderül, az érintett nem mindig élt magányosan. Van egy lánya, akit annak idején elhagyott.

Az idei szemle információs szekcióival szétnéz Európában, valamint világkörüli utat tesz, és a hazai „piacon” is körülnéz. Az Európai zugok szekcióba rangos fesztiválokon díjazott alkotásokat válogattak, A világ körül blokkba zömmel olyan mozgóképek kerültek, amelyekben neves rendezők ismert színészeknek adtak jelentős szerepeket.

A Profil szekcióban Alan Clarke filmjeit vetítik, köztük a Scum – Söpredék című opust, melyet kétszer kellett leforgatni. Az első verzió ugyanis, melyet felkérésre a fiatalkorúak börtönének életéről forgatott, olyan brutális lett, hogy nem merték bemutatni. A másik verzió azt mutatja be, hogy Carlin, a fiatal bűnöző az embertelen körülmények, az erőszak, a bosszú és a szexuális zaklatások közepette miként emelkedik a börtönhierarchia csúcsára. A Háború és film című összeállításba sorolt mozgóképekből pedig az derül ki, hogyan néztek a 20. század legnagyobb konfliktusaira orosz, amerikai, német és szlovák filmesek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?