Megújul Hundertwasser háza

dd
Bécs |

A sokáig halogatott felújítási munkálatok miatt mától jövő év elejéig zárva tart a Hundertwasser Múzeumnak is helyet adó Kunst Haus Wien.

A ma kezdődött nagyszabású projekt során korszerűsítik az épület szellőztető- és fűtési rendszerét: az eddigi földgázfűtés helyett klímabarát geotermikus fűtést kap az épület. Megújul továbbá a tűzjelző rendszer, az elektromos hálózat, a biztonsági rendszer és a mosdók is. Az ezt követő fázisban átépítik a múzeum előcsarnokát, és közel harminc év után átrendezik a Hundertwasser munkáit bemutató állandó kiállítást is.

Az új tárlat középpontjába a cseh származású képzőművész, ökológiai aktivizmusa és saját korát jócskán megelőző építészeti víziói kerülnek majd. A tervek szerint a felújítás ideje alatt a múzeum szabadtéri kiállítással és CLOSE/D címen futó speciális ökológiai közösségi programmal vonja majd be a környékbelieket és a Bécsbe látogató külföldi turistákat a környezetvédelem és a fenntarthatóság világába. Ez a programsorozat június 27-én egy utcafesztivállal kezdődik, a szabadtéri kiállításon pedig tizenkét művész mutatja meg, mit jelent számukra a környezet védelme és a fenntarthatóság.

A Kunst Haus Wien – Hundertwasser Múzeum 1991-ben jött létre az egykori Thonet bútorgyárban a természetközeli építészet jegyében. Ma már Bécs első számú látványosságainak egyike. A rendkívüli épület 1983 és 1985 között épült fel Josef Krawina építész és kollégája, Peter Pelikan kivitelező építész közreműködésével, a mester utasításai alapján, és hamar nemzetközi ismertségre tett szert.

A látnok művész – akit az ökológiára és a fenntarthatóságra vonatkozó ötletei révén sokan Európa egyik úttörő zöld gondolkodójának tartanak – világszerte tiszteletnek örvend, és világszerte kiállítják munkáit. 2022 óta létezik egy második Hundertwasser Múzeum is: a Hundertwasser Art Centre with Wairau Maori Art Gallery, a művész választott otthonában, Új-Zélandon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?