Meghalt Leon Uris

New York. Hetvennyolc éves korában New York-ban meghalt Leon Uris, neves amerikai zsidó író, az Exodus szerzője.
Uris, akinek családja a cári Oroszországból származott, Baltimore-ban született, és a Virginia állambeli Norfolkban nőtt fel. Első, 1953-ban megjelent regénye, a Meghalsz, tengerész a II.

New York. Hetvennyolc éves korában New York-ban meghalt Leon Uris, neves amerikai zsidó író, az Exodus szerzője.

Uris, akinek családja a cári Oroszországból származott, Baltimore-ban született, és a Virginia állambeli Norfolkban nőtt fel. Első, 1953-ban megjelent regénye, a Meghalsz, tengerész a II. világháborús, csendes-óceáni élményeiből táplálkozott.

1956-ban, a szuezi háború idején haditudósítóként utazott Izraelbe, és az akkori tapasztalataiból született mindmáig legnépszerűbb regénye, a két évvel később megjelent Exodus, az európai zsidók új honfoglalásának története. A regényt több tucat nyelvre lefordították, és 1960-ban Otto Preminger amerikai rendező filmet is készített belőle Paul Newmannel a főszerepben. A film főcímdala is klasszikus lett, többek között Edith Piaf is műsorára tűzte. A könyv megjelenése után évtizedekig tilalmi listán volt a szocialista országokban. Ennek ellenére – mint a szerző erről 1988-ban az AP-nek nyilatkozott – az „oroszországi zsidó ellenzék bibliája lett”. Az Exodusra az a per is felhívta a figyelmet, amelyet rágalmazás miatt a könyvben háborús bűnösként leírt Wladislav Dering indított a szerző ellen.

Uris nemcsak az Exodus révén épített ki szoros kapcsolatot a filmmel: még 1957-ben ő írta John Sturges Újra szól a hatlövetű című westernjének forgatókönyvét, ebben a filmben Kirk Douglas és Burt Lancaster játszották a főszerepeket. A hatvanas években a Topáz című kémtörténetét Alfred Hitchcock vitte filmre.

A szerző a legbüszkébb talán a Mila 18 című könyvére volt, amelyhez végigutazta Kelet-Európát, és interjúkat készített a holokauszt, köztük az 1943-as varsói gettófelkelés túlélőivel.

Irodalomtörténeti érdekesség, hogy Uris könyve miatt változtatta meg az akkor még ismeretlen Joseph Heller A 18-as csapdája című könyvét A 22-es csapdájára. Nagy sikert aratott a Szentháromság című, az 1916-os írországi húsvéti felkelést feldolgozó könyve is, amelyért 1976-ban megkapta a John F. Kennedy-díjat. Legszemélyesebb regénye az 1988-as Mitla átkelő, amely Uris családjának történetét dolgozta fel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?