Magyar napok Csehországban

Prága. Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc fél évszázados évfordulójának a jegyében rendezi meg idén a hagyományos őszi magyar kulturális napokat a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége.

Prága. Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc fél évszázados évfordulójának a jegyében rendezi meg idén a hagyományos őszi magyar kulturális napokat a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége. A nagy érdeklődéssel kísért társadalmi és kulturális eseménysorozatot az idén Prágában, Brünnben, Ostraván és Teplicében tartják meg a magyar szövetség helyi szervezetei.

„A magyar nép 1956-os felkelése a diktatúra és az idegen elnyomók ellen ma is erkölcsi erőt ad nekünk ahhoz, hogy idegen környezetben is értéknek tekintsük magyarságunkat, amelyet meg akarunk, s amelyet meg fogunk őrizni. Ezt kívánjuk elősegíteni a magyar kulturális napok megrendezésével is” – nyilatkozta lapunknak Fiala Jaroslav, a prágai helyi szervezet elnöke.

Prágában szombaton „Moshatja a vér” címmel jubileumi emlékműsort láthattak az érdeklődők, amelyet három fiatal szegedi művész – Halász Melinda, Simó Zsófi és Réti Barnabás – adott elő. Egy hét múlva pedig Germuska Pál, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem oktatója tart előadást a prágaiaknak 1956-ról.

Az észak-morvaországi Ostraván a magyar kulturális napokat tegnap magyar nyelvű katolikus szentmisével nyitották meg. Az 1956-os magyar forradalom csehszlovákiai visszhangjáról november 3-án Simon Attila, szlovákiai magyar történész tart előadást.

Észak-Csehország központjában Teplicében korabeli fényképekből és újságcikkekből készítettek egy kiállítást, levetítik az „Apámnak és anyámnak” című filmet, és egy beszélgetést is megszerveztek az 1956-os forradalom résztvevőivel.

A dél-morvaországi Brünnben a helyi Masaryk Egyetemen tartanak konferenciát az 1956-os magyarországi eseményekről.

Az 1956-os jubileumhoz fűződő programok mellett változatos kulturális műsor várja az érdeklődőket. Ostravában jövő szombaton magyar operettestet tartanak, míg Teplicében Liszt Ferencre emlékeznek. Ostravában november közepén megtartják a magyar konyha napjait, Ostraván és Teplicén a nagyszabású rendezvény-sorozatot Katalin-bállal zárják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?