Ma van a jazz világnapja

ee

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 2011-ben nyilvánította április 30-át a jazz világnapjává, hogy elismerje ennek a zenei műfajnak a szerepét a kultúrák közötti párbeszédben, a tolerancia, az egyenlőség és az emberi jogok közvetítésében.

A dátum természetesen nem véletlen: április 30-a az első európai jazzklub, a lisszaboni Hot Clube of Portugal megalapításának évfordulója. A legendás koncerthelyszín 1948-ban nyílt meg, és azóta is működik, igaz, már nem az eredeti helyen.

A nemzetközi jazznap művészek, zenerajongók és zenetörténészek számára teremt lehetőséget a műfaj ünneplésére és a jazzről szóló ismeretek terjesztésére. A világ számos városában rendeznek ingyenes koncerteket, előadásokat.

A jazz a hivatalos meghatározás szerint az előző századfordulón kialakult, New Orleans-i eredetű, blues és ragtime gyökerű, improvizatív zenei stílus, sajátos hangszereléssel és ritmikával. Egyesek szerint a kifinomult emberek zenéje, mások szerint a sznobok csörömpölése. Mindenesetre ma már több jazztudományi tanszék is működik, a legrébebbi a New York-i Columbia Egyetemen.

Ezt a napot nem olyan rég ünnepeljük: 2011-ben Herbie Hancock amerikai zeneszerző és zongorista javaslatára nyilvánította az UNESCO április 30-át a nemzetközi jazz napjává. Ezen a napon világszerte ingyenes koncertek, kiállítások és különböző rendezvények zajlanak, tavalyelőtt 155, míg tavaly már 180 ország csatlakozott hivatalosan saját rendezvényeivel a naphoz.  

A jazz Herbie Hancock szerint nem csupán egy rendkívül izgalmas zenei műfaj, hanem kulturális jelenség is. Fejlődése szorosan összefügg a 20. század szociális és politikai változásaival. Szerepet játszott a társadalmi egyenlőség és a polgárjogok mozgalmában az USA-ban és más országokban.

Ez a világnap nemcsak arra emlékeztet bennünket, hogy mennyire fontos a jazz, hanem arra is, mennyire fontos a kulturális nyitottság.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?