Kétségek nélkül – No Doubt

A felröppent híresztelésekkel ellentétben a zenekar háza táján minden a legnagyobb rendben van. Ugyan Gwen Stefani gőzerővel dolgozik első szólóalbumán, közben pedig színészi babérokra is pályázik, a The Aviator című filmben debütál Leonardo DiCaprio oldalán, az együttes jövője ettől függetlenül nem forog kockán, a nyáron turnéra is indul.

A No Doubt sajátos helyet foglal el a nemzetközi popvilágban; egyszerre képviseli a kommersz és az olyan kevésbé ismert zenei irányzatokat, mint a ska vagy a new wave. Az együttest 1987-ben alapította meg John Spence, Eric Stefani és Gwen Stefani. Kezdetben a Madness dalainak átdolgozásaival koncertező trióhoz csatlakozott az indiai származású baszszusgitáros, Tony Kanal, aki az énekesnő élettársa lett. Még alig indult be a karrierjük, máris súlyos válsággal kellett szembesülniük; 1987 decemberében John Spence öngyilkosságot követett el. A No Doubt rövid szünet után új felállásban folytatta, belépett Tom Dumont gitáros és Adrian Young dobos, Gwen pedig még inkább az előtérbe került. Az egyre népszerűbb élő fellépések felkeltették az Interscope érdeklődését, a kiadó 1991-ben szerződtette őket. A No Doubt című debütáló lemezük 1992-ben látott napvilágot, azonban a pop és a ska elemeket ötvöző zenéjük nem tudott áttörni a kilencvenes évek elején uralkodó grunge-mánián. A sikertelenség miatt a kiadó szerződést bontott velük, így a következő albumukat, a keményebb hangzású dalokra épült Beacon Street Collection címűt 1994-ben saját kiadásban jelentették meg. Időközben Eric Stefani kilépett a csapatból, hogy a The Simpsons című rajzfilmsorozat rajzolójaként folytassa a pályafutását, de háttéremberként, dalszerzőként továbbra is segítette a társait. 1994 végén az Interscope valamiért visszafogadta a bandát, amely ritkaságszámba megy a zeneiparban. És nem döntött rosszul! 1995 októberében jelent meg a Tragic Kingdom című album, amelynek dalait Gwen és Tony kapcsolata, és annak vége ihlette. A Just A Girl és a Spiderwebs című felvételek sikerének köszönhetően a No Doubt végre befutott Amerikában, később pedig a Tragic Kingdom harmadik kislemezdala, a Don’t Speak világszerte a legismertebb zenekarok közé repítette az együttest. Nagy várakozás előzte meg a csapat következő munkáját. A Return Of Saturn 2000 tavaszán került a boltokba, azonban az előző album sikerét nem tudta megismételni. 2001-ben Gwen társult egy, a szárnyait bontogató énekesnőhöz, Eve-hez, hogy közösen énekeljék el a Let Me Blow Your Mind című dalt, amelyért 2002-ben megkapták a legjobb rapduónak járó Grammy díjat. A kis kirándulás után visszatért a csapatához, és elkészítették ötödik, Rocksteady című lemezüket, amelynek legnagyobb slágere a Hey Baby volt. A kvartett tavaly újabb Grammyt zsebelt be, a Legjobb popzenekar kategóriában. Ezután rövid pihenő következett. Karácsony előtt jelent meg a csapat válogatásalbuma, a The Singles 1992-2003, amely a slágerré vált kislemezdalok mellett az új slágert, a Talk Talk felvételének, az It’s My Life címűnek az átdolgozását is tartalmazza. „Eddig sosem jelentettünk meg átdolgozásdalt maxi cédén, de most úgy döntöttünk, hogy az It’s My Life általunk elkészített változatával hódolunk annak a korszaknak, amelyben felnőttünk” – nyilatkozta Tony Kanal.

A jövő héten a No Doubt énekesnője, Gwen Stefani lesz reflektorfényben, olvashattok készülő szólólemezéről és filmes terveiről is. (z, péjé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?